BLOG

Leiderschap in tijden van griep: ‘A hell of a job’

Leiderschap in tijden van griep. Comfortabel liggend op de bank heb ik daarvan enkele lessen tot me genomen. Van de wijze Elmer Mulder van VUmc bijvoorbeeld. En van Spielbergs filmepos Band of Brothers.

Gereformeerde bestuurder met katholieke twist

De gereformeerde VUmc-bestuurder met katholieke twist  vindt het ‘a hell of a job’ om leiding te geven en staat – bij een uitslaande brand in zijn ziekenhuis letterlijk – tot aan de knieën in de modder. Elmer Mulder: “Het gaat om vertrouwen. En vertrouwen win je niet omdat je een prestigieuze positie hebt, maar door er  te zijn. Consistent, integer, duurzaam; niet de andere kant op kijken als het moeilijk wordt.” Lees het volledige interview van Willem Wansink met bestuurder Elmer Mulder van VUmc in Skipr nummer 12, december 2009.

Gevallenen van de griep

Voor en na het lezen bekijk ik met mijn nog ziekere zoon Steven Spielbergs filmepos over de bevrijding van bezet Europa Band of Brothers. De droge hoest van de mannen in de loopgraven echoot na in de huiskamer. Verder resoneert de rilling over de rug. Daarmee zijn de overeenkomsten tussen de invasie in Normandië, het afweren van het Ardennen Offensief  en de gevallenen voor de griep wel geschetst. In onze ziekenboeg slaan geen mortiergranaten in, en bestaat gebrek aan winterkleding, voedsel noch munitie.

Duizenden gesneuvelde mannen op Omaha Beach

Wel herbeleven we Hemelvaartsdag, een week voor de 65-ste verjaardag van D-Day op 6 juni 2009, toen we lijfelijk op de begraafplaats op Omaha Beach stonden. Met zijn tweeën tussen duizenden dode vaders en zonen.

Echte leider trekt zijn eigen plan

Waar de ene commandant zijn Easy Company figuurlijk het bos instuurt en besluiteloosheid tot kunst verheft, toont de echte leider zijn Airborne-paratroopers wat hen te doen staat. Op cruciale momenten gaat hij hen voor in strijd. Zonder al te veel woorden en met des te overtuigender daden. Als de generaal hen op een heilloze missie stuurt om voor de tweede nacht achter elkaar krijgsgevangenen te maken, blijkt dat zelfs een militair commandant ongehoorzaam kan zijn. Hij trekt in dit geval zijn eigen plan.


Ruud Koolen

1 Reacties

om een reactie achter te laten

rbwrVqRfZg

28 februari 2011

fWV4iy <a href="http://baoobpwmfbel.com/">baoobpwmfbel</a>, [url=http://huonkcpjvlbc.com/]huonkcpjvlbc[/url], [link=http://uksjgmidgyik.com/]uksjgmidgyik[/link], http://ehpjjaomzela.com/

Top