Tech

Zorg dat je erbij komt in de GGD AppStore

Sinds een paar dagen hebben we als GGD GHOR Nederland samen met de GGD'en een heuse winkel: de GGD AppStore. Daarin staan momenteel vijftig gezondheidsapps, die uitvoerig getest en getoetst zijn door diverse onderzoekers en gratis zijn voor iedereen. Het gaat om gezondheidapps die voorzien worden van een keurmerk, dat gebaseerd is op de nieuwe definitie publieke gezondheid van Machteld Hubert.

De GGD AppStore spreekt mij als directeur om meerdere redenen aan. Allereerst dat we met alle (!) 25 GGD'en hier volmondig tegen hebben gezegd: 'Ja, dat willen we niet alleen, het moet ook gebeuren en wel met gezwinde spoed'. Die GGD’en zijn allen lid van GGD GHOR Nederland. Daarmee is het veel meer dan een eerste geschuifel of voorzichtig stapje op voorheen glad ijs voor de GGD. De AppStore laat zien dat we als organisatie de eerste slag hebben gemaakt als het gaat om innovatie in de zorg. En dat in een branche die om allerlei redenen nou niet meteen als innovatief te boek staat.

Publieke gezondheid

De AppStore spreekt mij verder aan vanwege de relatie tussen publieke gezondheid en public e-health. Publieke gezondheid is zijn daar waar het gebeurt als het gaat om allerlei gezondheidsvraagstukken gericht op de gemeenschap en niet op het individu. En de maatschappij vraagt niet alleen om een combinatie van gezondheidsregie en gebruikersgemak als het gaat moderne middelen, maar vooral om regie, betrouwbaarheid en effectiviteit als we het hebben over gezondheidsapps. Er zijn er meer dan 100 duizend en dat aantal groeit nog elke dag. De speciale aanbieding van de GGD AppStore is helderheid hierop.

Zoals gezegd: het aantal gezondheidsapps is enorm, toch is het de bedoeling dat alle GGD'en apps aanleveren, die vervolgens weer worden gekeurd en een vignet krijgen. Dan pas worden ze in het assortiment van de store opgenomen. Iedere keer meer, betere en apps waar de burger echt wat aanheeft. Publieke gezondheid is nu eenmaal zijn daar waar het gebeurt. Zorg dat je erbij komt, want in de GGD AppStore moet je zijn!

Hugo Backx

Directeur GGD GHOR Nederland

Hugo Backx_311 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

26 januari 2016

Hugo, dank voor je oproep voor de GGD Appstore! Mooie ontwikkelingen.
Én interessant dat jij Machteld Huber's 'Positieve' gezondheid omdoopt tot 'Publieke' gezondheid. Ik weet niet of dat ook Machteld's interpretatie is, maar ik vermoed dat je dit ontleent aan de sociale-maatschappelijke dimensie uit de 6 thema's die uit Machteld's onderzoek onder patiënten tot gezondheid worden gerekend, wat inderdaad aanzienlijk breder is dan de 'klassieke' interpretatie van gezondheid.

Top