BLOG

Value Based Healthcare succesvol implementeren

Er is één absolute vereiste voor succesvolle implementatie in Value Based Healthcare (VBHC). Er is iemand nodig die de kar trekt en eindverantwoordelijkheid durft te dragen: de zorgketeneigenaar.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Porter het boek Redefining Health Care publiceerde en daarmee het startsein gaf voor de transitie naar VBHC. Inmiddels is VBHC een hot topic te binnen de zorg, maar gebeurt er nog te weinig. Bent u een zorgaanbieder? Dan kun u zelf ook starten met het creëren van meer patiëntwaarde. De belangrijkste eerste stap voor implementatie: zorgketeneigenaarschap.

Overweldigend

Het VBHC-concept is ambitieus en kan overweldigend zijn. De reden hiervoor is dat VBHC niet lijkt te passen in het huidige Nederlandse zorgstelsel. Zorgpaden zijn verdeeld over meerdere zorgverleners in verschillende organisaties. Er zijn weinig drijfveren om samen te werken binnen de keten. En niet de minste: financiering in de zorg is veelal op basis van activiteiten van individuele partijen, in plaats van uitkomsten in de keten.

Probleem

Het is niet nodig om het hele zorgsysteem te veranderen of om te blijven wachten tot dat gebeurd is. Elke partij kan een steentje bijdragen: van overheid en zorgverzekeraars tot farmaceutische industrie en zorgaanbieder. Dit is een kans, maar tegelijkertijd ook het probleem. Want als VBHC van iedereen is, wie neemt dan het initiatief en wie durft de eindverantwoordelijkheid te dragen?

Kartrekker

Er is één absolute vereiste voor een succesvolle VBHC-implementatie: per ziektebeeld moet er een zorgketeneigenaar zijn. Die functioneert als VBHC-kartrekker, medisch inhoudelijke keteneigenaar en financieel eindverantwoordelijk. Een schaap met vijf poten dus.

Als kartrekker brengt de zorgketeneigenaar alle relevante spelers bij elkaar en acteert hij als regisseur en integrator. De kartrekker creëert enthousiasme, betrokkenheid en momentum. Als medisch inhoudelijke keteneigenaar monitort en stuurt de zorgketeneigenaar op de gerealiseerde patiëntwaarde in de zorgketen. Als financieel eindverantwoordelijke is hij de (financiële) link tussen de zorgverzekeraar en alle betrokken zorgverleners.

Afhankelijk

De zorgketeneigenaar behoort een scala aan capaciteiten en persoonlijkheidskenmerken te hebben om de drie rollen te kunnen vervullen. Enkele voorbeelden: de zorgketeneigenaar is ondernemend, verbindend, toont medisch leiderschap, is zakelijk, onafhankelijk, en communicatief. Het allerbelangrijkst: de zorgketeneigenaar wordt gerespecteerd en vertrouwd in het veld. Want hoewel de zorgketeneigenaar de leiding neemt, is deze absoluut afhankelijk van goede samenwerking met alle andere (zorg)partijen voor VBHC-succes.

Vanuit uw medische inhoudelijkheid bent u als zorgaanbieder een natuurlijke zorgketeneigenaar. U kunt zelf starten met het creëren van meer patiëntwaarde. U hoeft daarbij niet te wachten tot het Nederlandse zorgsysteem verandert. VBHC mag klein beginnen: zo blijft het behapbaar en worden resultaten sneller bereikt. Alleen via goede samenwerking komt u tot duurzame resultaten. Ga daarom het gesprek aan, niet alleen binnen de afdeling of het ziekenhuis, maar in de brede keten. Zo kunt u gezamenlijk – stap voor stap – steeds meer patiëntwaarde creëren. In mijn volgende blog beschrijf ik een praktisch stappenplan om VBHC in de praktijk te realiseren.

Sharon Koenen

Senior consultant Vintura

Sharon Koenen_311

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top