Finance

Maatschappelijke onderneming is nobele kerstgedachte

Voor mij was het hoogtepunt van afgelopen week zonder twijfel de vrijdagochtend. Ik was te gast op Beursplein 5, sterker nog, ik was gonggast. Stipt om negen uur mocht ik een hengst op de beursgong geven.

Twee antwoorden

Vergeef mij de ijdelheid dat ik u even doorstuur naar de link met dertig seconden filmpje (vergeet niet het geluid aan te zetten!). Wel, fijn dat u weer terug bent bij Skipr. Vanwaar de beursgong laten luiden door een eenvoudige ziekenhuisbestuurder? Ik zal u antwoord geven. Sterker nog, er zijn twee antwoorden te geven.

Spraakmakend econoom

Het eerste antwoord is dat er meer dan tweehonderd keer per jaar op de gong geslagen moet worden. Probeer elke ochtend maar iemand zo gek te krijgen. In beter tijden was ik spraakmakend econoom, ik zat nog in een adresboekje, en zo was Euronext weer voor een dag van een probleem verlost. En voor mij zelf – ach, soms is het leuk om iets raars te doen en de zaak even de zaak te laten.

Nobele kerstgedachte

Maar er is ook een ander antwoord te geven. Er wordt in ons land druk gediscussieerd over de maatschappelijke onderneming. Nu dacht ik als econoom dat iedere onderneming die toegevoegde waarde creëert maatschappelijk is. Sterker nog, ook de firma list en bedrog is een maatschappelijk verschijnsel in de gedaante van een onderneming. De voorstanders van de maatschappelijke onderneming doelen echter op iets moois, iets nobels – je zou er zelfs bijna een kerstgedachte bij krijgen, bij die maatschappelijke onderneming. Op de melodie ‘de herdertjes lagen bij nachte’ en dan die herdertjes door doktertjes vervangen. In zo’n maatschappelijke onderneming werkt iedereen aan het goede doel, mensen beter maken. We verdienen niet meer dan Balkenende, de patiënt staat centraal en vrede zij met u. Zo wordt er in Haagse kringen over de metamorfose van het ziekenhuis tot maatschappelijke onderneming gedroomd.

Simpele constructie

Een andere vorm van de maatschappelijke onderneming is de naamloze vennootschap. In ons land is die rechtsvorm nog niet gehanteerd door een ziekenhuis. Maar het zou best kunnen gebeuren. In Duitsland, Frankrijk, Zweden en andere landen die toch redelijk beschaafd lijken kan je als ziekenhuis gewoon naar de beurs om geld op te halen en daarmee (maatschappelijk) te gaan ondernemen. In het gastenboek op Beursplein vijf heb ik daar een paar zinnetjes over geschreven. Ondertussen weet ik ook wel dat het klimaat in ons land deze ontwikkeling voorlopig in de weg zal staan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Eigen vermogen aantrekken en dividend uitkeren mag niet, maar eerder schreef ik al dat het heel eenvoudig is om dit verbod te omzeilen. Op verzoek van een aantal lezers hier de meest simpele constructie. Schrijf een obligatielening uit, waarbij de rente afhankelijk is van het behaalde rendement. Mijn ziekenhuis heeft deze constructie al in de boeken – overigens in de omgekeerde vorm: hoe hoger het rendement, des te lager de rente. Maar dat is niet verrassend. Want om Jaap Maljers en Willem Wansink aan te halen: Alles is anders in de zorg.

Hugo Keuzenkamp

3 Reacties

om een reactie achter te laten

ZwanikkenLeenders

22 december 2009

Maatschappelijk ondernemen in de zorg:

Sla op de gong en lees het boek voor de kerstJe snapt het of je snapt het nietHet boek laat zien dat tal van bedrijven, zich aangetrokken voelen tot maatschappelijk ondernemen en VERWENZORG.

Dan staat de patient die het zelf NIET kan regelen

Echt centraal.

wHlfeDswMMznlVkL

28 februari 2011

u2bW36 <a href="http://udsnokfvurmh.com/">udsnokfvurmh</a>, [url=http://wcrxbuinovhl.com/]wcrxbuinovhl[/url], [link=http://cvminjpbpalz.com/]cvminjpbpalz[/link], http://gpwkdzqksibs.com/

TIFpQJXELHSE

28 februari 2011

ABiv9z <a href="http://ljtkkrxjzpvv.com/">ljtkkrxjzpvv</a>, [url=http://viuszkhigymg.com/]viuszkhigymg[/url], [link=http://gnogcdaivmbf.com/]gnogcdaivmbf[/link], http://qyucathqnivz.com/

Top