BLOG

Visie en leiderschap gewenst

Het is weer de tijd voor overpeinzingen. Rond de Kerst kunnen we weer even loskomen van het materiële. Als het lukt tenminste. Eelke van der Veen wil echter 1 miljard terug van de medisch specialisten. De medisch specialisten bij monde van de Orde zijn hier klaar mee en dreigen naar de rechter te stappen. Het valt niet mee om in deze tijd even niet met het materiële bezig te zijn. Mijn voorstel is overigens simpel. Iedere specialist weet wel hoeveel hij in 2009 teveel heeft gekregen. Maak het over naar Artsen zonder Grenzen. Geeft per direct een warm gevoel en het is fiscaal aftrekbaar.

Bezuinigingsbeleid

Wie als ziekenhuisdirecteur niet met het materiële bezig wil zijn maar bijvoorbeeld met iets moois als kwaliteit stond er in 2009 nagenoeg alleen voor. De rapporten van de RVZ over Governance en Kwaliteit en het rapport van Lemstra die zich afvroeg waar de patiënt gebleven was, spraken boekdelen. Kwaliteit en veiligheid staan niet bovenaan de agenda. De RVZ wilde dat de Orde zich om ging vormen tot een publiekrechtelijke organisatie die zich krachtig zou gaan inzetten voor de kwaliteit van zorg. Vanuit besturingsoogpunt en governance een draak van een oplossing. En de Orde heeft wel andere dingen aan het hoofd; het bezuinigingsbeleid van de minister rond honoraria bijvoorbeeld.

Bescheiden winstje

Misschien is de maatschappelijke onderneming wel een vorm waarin kwaliteit van de zorg weer het hoogste doel wordt. Hugo Keuzenkamp vond dit wel een nobele kerstgedachte, maar zag het nog niet helemaal voor zich. Ik wel. Gedurende de eerste jaren van mijn ziekenhuis loopbaan maakte ik steeds maar een bescheiden winstje. Wat je in je eigen vermogen stopt kun je niet aan zorg uitgeven was het idee. Nu moeten we miljoenen winst maken voor de banken opdat zij ons tegen te hoge rentes een te laag bedrag gaan lenen. Om winst te maken rekenen wij uit op welke zorgproducten we het meest verdienen en welke verlieslatend zijn. Het behandelen van darmkanker is zo’n verlieslatend product. Die kun je dus beter in december maar niet meer doen. Ik kan er nog niet erg aan wennen.

Koppen tegen elkaar

Hoe komt dit allemaal nog goed, vraagt mijn kleine maar selecte groep trouwe lezers zich ongetwijfeld af. We moeten natuurlijk wel met een fijn en warm gevoel 2010 in. De oplossing van het probleem zit altijd een laagje hoger dan het probleem zelf. Wat ontbreekt in het gedoe rond veel te complexe financieringssystemen, bezuinigingen en tekortschietende kwaliteit is leiderschap en visie. Leiderschap dat verbindt, maar ook als het moet Willem van der Ham en Eelke van der Veen met de koppen tegen elkaar mept: niet communiceren via de blog maar met elkaar!! Ja, er is teveel betaald en ja het systeem deugt niet; los het op. Met leiderschap en visie graag. Mijn wens voor 2010.

Jaap van den Heuvel

3 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

29 december 2009

Dag Jaap,Aan het eind van je blog uit je een mooie wens. Ik denk echter dat jouw wens niet zal worden verhoord."Wat een negatieve gedachte", zullen velen denken. Deze reactie wordt echter niet gedaan vanuit negativisme maar realisme, ofwel aan de hand van de ervaringen van de afgelopen jaren.

Kars Sterenborg

29 december 2009

Prima betoog, waar ik mij graag bij aansluit. Er moet eens wat minder over en wat meer met elkaar gesproken worden. En vooral... stoppen met dat praten om het praten. Doe in 2010 nu gewoon een aantal dingen die altijd al had willen doen, maak eens af waar je aan begonnen bent, stop met het opstarten van telkens weer nieuwe initiatieven, voordat je de oude afgerond, geevalueerd en bijgesteld hebt. Lijkt mij een goed voornemen. En heer Van den Heuvel, blijf uw blogs schrijven, wij lezen ze graag.

XxdyumhBOofCV

28 februari 2011

Nbglxz <a href="http://jpguknfrpnom.com/">jpguknfrpnom</a>, [url=http://tggjzuifcack.com/]tggjzuifcack[/url], [link=http://hkytmkghiefg.com/]hkytmkghiefg[/link], http://qgxdbnfdclvl.com/

Top