BLOG

2010 het jaar van het zorgalarm?

2010 zat achter zijn bureau. Hij was er klaar voor. Een omvangrijk introductiedossier van zijn voorganger -2009- ontnam hem het uitzicht op de werkelijkheid. Begreep hij het goed, dan was er iets van een crisis geweest, of nog net niet voorbij, met bijna –zelfs één helemaal- omgevallen banken en door de hoeven gezakte bestuurders bepakt en bezakt met bonussen. Nationalisaties en staatssteun waren niet van de lucht. En tot overmaat van ramp ook nog een Mexicaanse griep en een Q-koorts, maar die hadden weer niets met de beurs te maken, of het moest zijn met die van de medici.

Halfvol of halfleeg

In het zorgdossier was - afhankelijk van je appreciatie - het glas halfvol of hafleeg. Deeltijd-WW was niet aan de orde en de kwaliteitsverbetering stond hoog op de agenda. De groei van de zorg was onafgebroken en in dat licht bezien de kostenbeheersing behoorlijk succesvol. Het was het jaar van het eerste en enige -voorlopig- systeemziekenhuis met bijbehorende staatssteun en continuïteit van zorg rechtvaardigde ook een greep in de kas van de AWBZ. Niet meer het ketenen van de zorgprofessionals, maar investeren in een keten van professionele zorgverlening en behandelstraten. En voor innovatie een platform wat er toe deed.

Zorgalarm

Eigenlijk was een verdere vervolmaking van het systeem de enige bron van aanhoudende zorg. Verder verfijnen en preciseren en vooral prikkels inbouwen. Slimmer bekostigen met een DOT van een kans om de huidige DBC’s te vervangen en pakketjes met zorgzwaartes niet alleen voor binnen maar ook buiten de muren. Glasheldere aanspraken niet voor tweeërlei uitleg vatbaar en indicaties tot achter de komma. En niet alleen afrekenen, verantwoorden en toezien, maar ook ‘early warning’. Iets om stevig te verankeren in de kwaliteitssystemen –ook leuk voor certificeerders- zodat accountants en toezichthouders tijdig aan de bel zouden kunnen trekken. Wellicht de eerste fase van een systeem voor zorgalarm, waarbij het dan niet alleen om de financiën moest gaan, maar ook om de kwaliteit, de risico’s, de bejegening, de gevoelstemperatuur, etc. Kortom alles wat voor de cliënt, die onverminderd centraal stond, relevant is. 2009 was er klaar mee en zeker niet ontevreden. Het was een keurig opgesteld zorgdossier dat afsloot met nog een paar aanbevelingen voor de aanstormende 20 procent - dat zou ook wel meevallen - operatie en de voor de deur staande verkiezingen.

Kattebelletje

Plotseling viel het oog van 2010 op een addendum. Blijkbaar wilde 2009 op de laatste dag van het jaar nog wat toevoegen en -nu het reguliere apparaat van een welverdiende rust genoot- bood de pen uitkomst met ook nog als voordeel het ontbreken van het al toeziend oog. Uit het kattebelletje bleek dat 2009 bij zijn afscheid was overvallen door twijfel en die in een nauwelijks leesbaar handschrift aan 2010 had toevertrouwd.

Lekker makkelijk

Of het glas halfvol of halfleeg was, was niet zo interessant, maar het gegeven dat het daar vaak over ging. Altijd weer de vraag hoe het zou landen, welke publiciteit het zou oproepen. Wie vóór en wie tegen zou zijn. Het persbericht was nog belangrijker dan het beleid, want de pers was toch alleen maar geïnteresseerd in –lekker makkelijk- het bericht. Wellicht een idee om driekwart van alle voorlichtingsbudgetten te schrappen. Mooie bijdrage aan de 20 procent en dan moeten journalisten weer de nota’s lezen en –nog moeilijker- een mening vormen.

Bonusje hier malusje daar

En dat –excuses- verdomde systeem. Had je wat bedacht -een bonusje hier een malusje daar- was er altijd wel iemand die in de praktijk leper bleek. Boodschappen doen als thuiszorg kan niet meer, maar bleek als therapie –verzekerd en wel- nog zo gek niet. En voor het plannen van een volgend consult bleek de houdbaarheid van de DBC in tijd niet onbelangrijk, dus dat kan een secretaresse beter –is nog goedkoper ook- doen dan de arts. Het is niet veel anders dan met zakgeld. Geef je een bedrag dan is het te weinig, maar specificeer je dan moet er altijd geld bij. De suggestie om met een nieuwe beleidsregel ‘meer zorg met minder geld’ cliënten en zorgverleners de vrijheid te geven andere regels aan hun laars te lappen, was –dat was al gauw duidelijk- niet een beetje, maar heel erg dom. Alleen al de suggestie is eens, maar nooit meer!

Als het archief maar klopt

Voorzichtig, speel op zeker, neem geen risico. Want de kans dat je ter verantwoording wordt geroepen is niet gering. En vooral voor dingen waar je dacht niet over te gaan. Salarissen, brand, verslaafde professionals, afkoopsommen, hoeveel raden van toezicht kan een mens aan en straks ook nog die vroegtijdige onderkenning. Te veel om op te noemen, maar niet om vragen over te stellen. En dat niet alleen over jouw jaar maar ook over dat van je voorgangers. Dus zorg dat het archief klopt al was het maar voor je opvolger.

Droom en daad

Maar gelukkig. In de praktijk van alle dag zie je gaat het meestal heel goed. Krijgen mensen van gemotiveerde professionals zorg. Worden cliënten vakkundig behandeld. En staan mantelzorgers en buren klaar wanneer dat nodig is. En wat het systeem betreft, weet je ook wel … “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Zolang het systeem de droom is, is er weinig aan de hand. Om haar - om met Elsschot te spreken- dood te slaan en het huis in brand te steken, is ook zo wat.
2009 besloot het kattebelletje met de bemoedigende woorden: “maak je geen zorgen, je wordt geleefd en de tijd vliegt”.

Verzin een list

2010 dacht, maar realiseerde zich dat hij daarvoor weinig tijd had. Het jaar was al begonnen. Een list verzinnen, was wat hem te doen stond. Misschien moest hij het systeem nog iets ingewikkelder maken. Dat zorgalarm was zo gek nog niet.

Gerard van Pijkeren

2 Reacties

om een reactie achter te laten

BnLsAEDwCcLTlEeRv

28 mei 2012

joepie pudding!ik heb voor m'n vedrjaarag een daffy duck puddingvorm gekregen.volgens de traditie van m'n familie maak je de kleuren in de pudding volgens de vorm. dus ik heb hier ook zwarte(geen bruine) pudding en oranje pudding voor nodig. Kan je de zwarte bes ook gebruiken voor het kleuren van de hele pudding? en smaakt dat met sinasappel oid. of hebben jullie andere suggesties? heel graag!

czNctDczSd

28 mei 2012

xE4A5r <a href="http://xzteyapzbgum.com/">xzteyapzbgum</a>

Top