Finance

Roekeloze gokkers, slechte verliezers

Minister Klink is een roekeloze gokker die niet verder dan twee weken vooruit kan kijken. Dat beweert althans Slotervaart-topvrouw Aysel Erbudak in een open brief in de Telegraaf. Ze reageert daarmee op de gang van zaken rond de overname van de IJsselmeerziekenhuizen.

Klink een gokker, Erbudak slechte verliezer

Of  Klink een roekeloze gokker is, is één ding, met haar schrijven bewijst Erbudak in elk geval dat ze een slecht verliezer is. Naast de MC Groep was namelijk ook Slotervaart-eigenaar Meromi BV, waarvan Erbudak mede-eigenaar is,  in de race om de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. In dit pokerspel bleek de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter uiteindelijk de betere hand te hebben. Volgens Erbudak is er echter sprake van doorgestoken kaart, want Winter kreeg onderhands nog fiches ter waarde van 30 miljoen euro van de minister toegeschoven. Voor Erbudak reden om eens flink te keer te gaan tegen “Casino Klink”.

30 Miljoen euro gemeenschapsgeld

Nu loopt Erbudak inmiddels lang genoeg in de zorg mee om te weten hoe het spel gespeeld wordt. Dus ware het chiquer geweest wanneer ze als directe belanghebbende haar verlies gewoon genomen had. Toch heeft ze een punt wanneer ze erop wijst dat Klink 30 miljoen euro gemeenschapsgeld steekt in een onderneming waarvan de afloop hoogst onzeker is.

IJsselmeerziekenhuizen in particuliere handen

Ook de minister lijkt zich niet helemaal senang te voelen bij het gebrek aan garanties op deze maatschappelijke investering. Per slot van rekening komen de IJsselmeerziekenhuizen in particuliere handen. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar de bedrijfsvoering naar eigen inzicht kan inrichten.

Haagse vinger in de pap

Toch wordt er in Den Haag druk gezocht naar mogelijkheden om een vinger in de pap te houden, bijvoorbeeld in de vorm van een toezichthouderschap. Daarmee tekent zich een nieuw echec af, want alle Haagse bemoeienissen hebben de IJsselmeerziekenhuizen de afgelopen jaren meer kwaad dan goed gedaan. Maar blijkbaar is het in Haagse kringen al net zo moeilijk om een verlies te nemen als aan de Amsterdamse Louwesweg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Maes

15 januari 2009

Sinds afgelopen zomer in de meest kapitalistische economische sector, de bancaire wereld, de vrije markt na strooien met miljarden door de overheden al dan niet terecht is omgezet in een Keynesiaanse of zelfs deels overheids-gereguleerde sector, zouden de bestuurders hebben kunnen beseffen dat in deze tijden het vrije markt-evangelie in de gezondheidszorg toch ook niet stand zou kunnen houden. Zeker als dat mogelijkerwijs levens kan gaan redden en niet alleen maar economische structuren en werkgelegenheid. En of en hoe de valse concurrentie gecompenseerd moet worden is vraag twee.

R Maes

Top