BLOG

Wethouder: geen verkiezingswinst met Wmo-smoesjes

Staatssecretaris Bussemaker besloot 800 miljoen te bezuinigen op de AWBZ. Er wordt vooral gesneden in ‘begeleiding’. Sinds dit duidelijk is, weet iedereen dat ouderen, licht verstandelijk gehandicapten en mensen met psychiatrische problemen met deze maatregelen te maken krijgen.

Wmo is inkoppertje voor de wethouder

Juist voor deze mensen hebben de gemeenten sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een mooie, brede verantwoordelijkheid. Uitbreiding van de taken van de gemeenten als gevolg van deze AWBZ-bezuiniging is zo raar nog niet. Goed ouderenbeleid, ambitieus gehandicaptenbeleid en visie op de betekenis van goede uitvoering van de Wmo vangen de gevolgen gemakkelijk op. De mensen die begeleiding nodig hebben, zijn vaak al bekend bij gemeenten. Men weet waar inloophuizen en dagopvang gefinancierd zijn met AWBZ-begeleidingsgeld. Een inkoppertje voor de wethouder, zou je zeggen. Dus: scoren in de aanloop naar 3 maart, gemeenteraadsverkiezingen. Zou je zeggen, ja.

Herindicaties treffen kwetsbare mensen

Uit ons onderzoeksrapport ‘Samen uit, Samen thuis’ blijkt dat bij de oudere migranten rake klappen vallen als gevolg van de herindicaties. Veel dagbestedingsprojecten voor groepen migranten dreigen binnen een paar maanden sluiten. De betekenis van die dagbesteding voor de participatie van deze mensen en voor het bestrijden van isolement is enorm. Een heel mooie ontwikkeling van de afgelopen jaren. De Cliëntenmonitor AWBZ laat tot nu toe eenzelfde beeld zien. Ouderen en gezinnen met een gehandicapt kind zijn ongerust en onzeker. Aanbieders weten niet hoe het verder moet na de negatieve indicatie.

Geen oplossend vermogen bij gemeenten

Cliënten en zorgaanbieders zien geen oplossend vermogen bij gemeenten. Zij leggen geen contacten, bieden geen helderheid over de toekomst voor cliënten, denken niet mee over oplossingen. Wanneer je op zoek gaat naar de verklaring hiervoor, krijg je het bekende gejeremieer van gemeenten en hun koepel VNG: we wisten het zo laat, we hebben het geld niet, wat denkt het kabinet wel? Waarom verbaast me dat niet? Tegelijkertijd: waarom snap ik het niet? Gemeenten waren al verantwoordelijk voor participatie van ouderen en mensen met een handicap. Bovendien houden ze geld over aan de eerste shift Wmo. Allemaal smoesjes dus. Waarom kopt de wethouder de voorzet niet in?

Op 3 maart stemmen burgers op partijen met ambitie

Let op: 3 maart gemeenteraadsverkiezingen. Cliënten en hun organisaties kijken naar de prestaties tot nu toe en naar de partijprogramma’s. We gaan stemmen op partijen met ambitie. Ambitie om de beste gemeente te zijn voor ouderen en mensen met een handicap.

Persconferentie Cliëntenmonitor AWBZ

Op vrijdag 15 januari 2010 maken de zeven cliëntenorganisaties om 12.30 uur de laatste resultaten van hun AWBZ-monitor bekend tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Wim van Minnen, directeur CSO

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

17 januari 2010

Ik ben het geheel met het betoog van Wim eens. Hopelijk zullen in termen van de WMO, 'de burgers' bewuster gaan stemmen. Ook in de GGZ raken veel mensen hun indicatie kwijt of wordt fors verlaagd! Ook cliënten die nu voor hun dagstructuur naar een inloop- of activiteitencentrum gaan in een gat vallen. Minder dagstructuur kan leiden tot terugval wat niet de bedoeling kan zijn. Ook de functie BZW, begeleid zelfstandig wonen is al fors teruggeschroeft. De gemeenten zullen voorzieningen moeten treffen anders wordt de chaos compleet. Uiteindelijk zijn we toch allemaal de dupe want dan zal er een groter beroep worden gedaan op de ZVW, en wordt onze premie weer verhoogd!

de Bruin

18 januari 2010

Wat ik altijd zo opvallend vind, is dat we in dit land commentaar leveren achteraf. Bij de introductie van de WMO richting de gemeenten had een ieder al kunnen zien dat dit zou leiden tot verschraling van de zorg. En hoe we dat op voorhand al hadden kunnen weten? Kijk hoe gemeenten om zijn gegaan met de Wet Voorzieningen Gehandicapten! Geen zorg verlenen aan mensen die het nodig hebben en vervolgens miljoenen overhouden!! Het dossier WMO ontwikkelt zich op exact dezelfde wijze. Dit alles wordt veroorzaakt door incompetentie bij centrale en decentrale overheid. Ergens in Den Haag zijn er mensen die denken dat je aan zorg geld kunt verdienen....

huijboom

18 januari 2010

U heeft gelijk dat er te kort slagen worden gemaakt tussen politici en zorgaanbieders.

Doordat ik directeur ben van een (kleine) GGZ instelling - www.nehemiazorg.nl - en tevens fractievoorzitter/raadslid van een politieke partij, ChristenUnie ben ik op de hoogte van de leemten en heb hier namens mijn partij in Heerhugowaard actie op ondernomen. Er is een amendement aangenomen voor

€ 500.000 voor de begeleiding voor inwoners + voor projecten. Bijna raadsbreed aangenomen. Het kan dus wel! Vervolgens is het probleem van tekort financiën besproken in het Vijf Partijenoverleg in Alkmaar.

Vanuit dit overleg is er een brief naar de Noord Hollandse gemeenteraden gestuurd om hun verantwoordelijkheid te nemen in deze.

Opvallend is dat zorgaanbieders vaak onbekend zijn met de wegen die zij moeten bewandelen om de aandacht van de gemeenteraad te krijgen. De gemeenteraad heeft immers de beslissingsbevoegdheid om financiën te voorzien.

met een vriendelijke groet

Trees Huijboom

gthyWAsM

1 maart 2011

1VPe9k <a href="http://kaqiucxibhdo.com/">kaqiucxibhdo</a>, [url=http://fzameswrqapj.com/]fzameswrqapj[/url], [link=http://mwmdmlavoitf.com/]mwmdmlavoitf[/link], http://sheevbiimsrt.com/

Top