BLOG

Bezuiniging op AWBZ: we hebben het wél geweten

Vrijdag 15 januari gaven de patiëntorganisaties aan dat veel mensen in de knel komen door de bezuinigingen in de AWBZ. Onder de valse retoriek dat we huiswerkbegeleiding, het begeleiden van jongeren naar de sportclub en het doen van boodschappen niet meer uit de AWBZ moeten betalen, heeft staatssecretaris Bussemaker in 2008 de enorme bezuiniging van 800 miljoen verdedigd. Het zou gaan om een ‘sociale maatregel’, want we willen mensen toch niet ‘afhankelijk’ maken van zorg.

Pijnlijke gevolgen worden duidelijk

Nu wordt pijnlijk duidelijk dat alle voorspellingen over kwetsbare mensen die in de kou staan, kloppen. Soms is simpel een uurtje begeleiding in de week een voorwaarde om zelfstandig te kunnen leven voor mensen met een beperking. Maar ook is het voor een gezin met een gehandicapt of ziek kind, of voor een partner van een demente echtgenoot, erg belangrijk als er dagbesteding is voor het gezinslid dat veel aandacht en tijd vergt. Helaas wisten we al dat dit de gevolgen zouden zijn, die staan namelijk helder beschreven in rapporten over de gevolgen van het schrappen en beperken van begeleiding in de AWBZ.

Kritiek op gemeenten is een gotspe

Nu wordt er gezegd dat gemeenten niet zorgen voor de mensen die geen begeleiding meer krijgen. Dat is werkelijk een gotspe. Ik spreek vele wethouders, raadsleden en burgemeesters die wel wíllen, maar niet weten waar te beginnen en hoe deze enorme bezuiniging op te vangen. Want, laten we wel wezen, hoe kunnen gemeenten een bezuiniging van 800 miljoen opvangen met de zogenaamde compensatie van 127 miljoen? Goed ingevoerde mensen weten dat dit bedrag een sigaar uit eigen doos is: dit was zogenaamd ‘over’ van het WMO-budget en mochten gemeenten ‘houden’ om de bezuiniging op te vangen.

Slecht alternatief: opname in een instelling

Wat zo erg is, is dat deze bezuiniging, onder het motto van ‘sociaal’, door de strot van gemeenten is gedrukt met een grote maatschappelijke rekening. En straks ook met een echte rekening. Want wat is het alternatief voor een demente oudere zonder begeleiding? Juist, naar een zorginstelling. Wat is het alternatief voor een gehandicapt kind dat niet meer thuis te houden is? Juist, naar een gezinsvervangend tehuis. Wat is het alternatief voor iemand met een psychiatrische stoornis die door gebrek aan dagritme ten prooi valt aan verwaarlozing en vereenzaming? Juist, opname.

Bezuinigingen leiden tot hogere kosten

En iedereen weet, dat de zorg in een instelling duurdere zorg is, dan de kosten van begeleiding. Dus niemand kan over een jaar of wat zeggen: we hebben niet voorzien dat deze bezuiniging tot hogere kosten zouden leiden. Dat kan een kind u nu al vertellen.

O ja, voor iedereen die denkt dat de SP geen alternatieven heeft voor een houdbare AWBZ. Kijk vooral eens naar onze desinfectie voorstellen.

Rense Leijten

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

18 januari 2010

Gaarne ook eens reactie op het vroegtijdig / voorbarig roepen om een stop op ziekenhuisfusies (1 duurdere heup ergens) en niet steeds nieuwe onderwerpen aanroeren.

Boele - de Zeeuw

18 januari 2010

Ik deel de analyse, maar maak me tegelijkertijd zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en zoek daarom ook naar alternatieven. Mocht er bij beleidsmakers behoefte zijn aan alternatieven voor de problemen die zich voordoen, overweeg ook eens te kijken naar de mogelijkheden van zorgruil (www.zorgruil.ning.com). Als mantelzorger op afstand (ik woon in Haarlem en heb een gehandicapte broer die in Rotterdam woont) ben ik al jaren op zoek naar een mogelijkheid om mijn zorgmogelijkheden ook voor mijn broer dienstbaar te maken, via inzet in mijn eigen woonplaats. Naar voorbeeld van Japan (Fureai Kippu), zou ook hier een vorm van zorgruil geïntroduceerd kunnen worden. Heel verdrietig wordt ik van schotten die er nog steeds staan tussen de beleidsterreinen zorg en welzijn. Ook daar is nu een concurrentieslag gaande, terwijl het toch over samenwerken zou moeten gaan. Geef burgers hun eigen instrumenten, zoals bijvoorbeeld zorgruil, faciliteer en motiveer.

eHSZcQaMweCAogoykeq

28 februari 2011

z0sMFv <a href="http://fhttuexzoojc.com/">fhttuexzoojc</a>, [url=http://vlgewwddztpz.com/]vlgewwddztpz[/url], [link=http://tfwuhaoxohju.com/]tfwuhaoxohju[/link], http://tkvmhwiublcp.com/

WlurDtBC

1 maart 2011

siXbWl <a href="http://cytldvltlhgk.com/">cytldvltlhgk</a>, [url=http://zdmhyvkhzpvk.com/]zdmhyvkhzpvk[/url], [link=http://scjhuwxiqohi.com/]scjhuwxiqohi[/link], http://ndcxjhjkbsgq.com/

Top