BLOG

Exponential Medicine en onze lineaire intuïtie

We gaan een tijd tegemoet waarin versnellende verandering de continue factor is, voor iedereen. Dit staat haaks op onze (huidige) intuïtie en zullen hiermee aan de slag moeten.

Singularity U

Voordat ik mijn ervaringen van Exponential Medicine (Xmed) vertaal naar de inzichten in zorgvastgoed zet ik de bredere context van Xmed neer. Wellicht ook om mijn brein even rust te gunnen. Al bladerend door mijn traditionele aantekeningenboek kijk ik terug op de conferentie Xmed van Singularity University in San Diego van 8 tot en met 11 oktober.

Ruim tachtig sprekers trokken in vier dagen in sneltreinvaart voorbij. Mijn aanwezigheid de afgelopen twee jaar creëerde een hoge verwachting voor dit jaar, in lijn met de naam van de conferentie: 'Exponential'. Het absorptievermogen van mezelf werd uitvoerig getest en mijn intuïtie blijkt lineair te werken. Of zoals Chair dr. D. Kraft van Xmed omschreef: "Uber yourself before you get Kodak’ed".

Muijser_1Impact

Xmed heeft als doel mensen die werkzaam zijn in de zorg te informeren op welke wijze technologie impact gaat hebben op gezondheidszorg (gezondheid!). In een ambiance van super gedrevenheid, cross-sectoraal denken (uit de silo's breken) en technologische game-changing' mogelijkheden laten topexperts zien wat op de markt gaat komen over twee tot tien jaar. Ten opzichte van twee jaar geleden zie ik een verschuiving naar meer preventieve technologische mogelijkheden en radicaal nieuwe innovaties.

Binnen de context van alsmaar toenemende digitale informatie, big data, Internet of Things, etc. krijgen begrippen en technieken zoals Artifical Intelligence, machine learning, robotics, AR, nanotechnologie, personalized medicine en onder meer genome sequencing, een plek.

Je gaat bijna denken waar wij als mens gebleven zijn? Het Xmed antwoord zou luiden dat iedereen in de toekomst zij eigen Avatar heeft en dat technologie beter in staat zal zijn emotie 'te lezen' dan wij als mens dit kunnen. Deze vraag wordt waarschijnlijk opgeroepen door mijn lineaire intuïtie. Toch moet ik Xmed nageven dat zij dit jaar de impact op de mens, vaak 'patiënt' genoemd, goed hebben neergezet en een forse stap voorwaarts tonen. Weliswaar vanuit een technologische en/of financiële invalshoek, maar toch. Technologie gaat een grotere en snellere impact krijgen dan mijn intuïtie waarschijnlijk aangeeft.

Ethiek blijft een lastig punt; willen we dit allemaal? Willen we embryo’s bijvoorbeeld genetisch manipuleren? Kan ons menselijke brein dit aan? Ik merk dat ik twijfel.

Succes en winst

Naast alle succesvolle (ondernemers-)verhalen is het durven falen een vaak terugkomende boodschap. Hoe ga je hiermee om, zeker bij innovatie en de implementatie van een product. Succes in de Verenigde Staten, ook in de gezondheidszorg, wordt vaak bepaald door de waarde van de verkoop van een bepaald bedrijf of product.

Terwijl in Nederland het succes in impact voor de mens eerder de overhand heeft. De discussie van winst mogen maken in de zorg loopt daar in Nederland dwars doorheen. Het succesvol kunnen testen, valideren en implementeren van een innovatie maakt het daarmee niet eenvoudiger in ons zorgstelsel. Een juiste mindset van ons als individu, het team om je heen en de organisatie en omgeving waarin je werkt is hierbij cruciaal. En tegelijk is dit de meest lastige opgave.

Innovatie en het continu bezig zijn met verbeteren is hier geen project of afdeling maar een constante. We gaan een tijd tegemoet waarin versnellende verandering de continue factor is, voor iedereen. Dit staat haaks op onze (huidige) intuïtie en zullen hiermee aan de slag moeten.

"Uber yourself before you get Kodak’ed"

Ik merk dat ik de kansen van de technologische ontwikkelingen accepteer en zie cross-over mogelijkheden met bouw en vastgoed en minder vierkante meters zorgvastgoed. De technologische innovaties dragen naar mijn mening bij aan een gezond en gelukkig leven waarbij de zorgkosten zullen afnemen. Dit creëert de mogelijkheid dat wij ons zorgniveau, naar onze eigen maatstaven, op peil kunnen houden of verbeteren. Het zal wennen zijn.

Aan de slag.

Robert Muijsers,

Arbol Healthcare real estate

Robert Muijsers_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top