BLOG

Resolutie 1441

“Met de kennis van nu……” Met deze politieke vondst kon afgelopen week een kabinetscrisis worden afgewend. Ik was er wel blij mee. Maar daarover straks meer.

Missers: appeltje eitje

De ergste missers komen altijd bij mij op het bureau terecht. Dat is goed, want daar blijf je bescheiden van. Kwaliteit en veiligheid verdienen 24 uur per dag onze maximale aandacht en dulden geen zelfgenoegzaamheid. Na een behoorlijke misser ging ik eens met “de foto” naar onze radioloog.  En die zei: “Tja, nu jij hier zo staat met die foto zal ik er eens goed voor gaan zitten”. En hij vond de misser. Binnen de normtijd.  Met de kennis van nu - directeur die we anders nooit op de afdeling zien èn met foto - was het appeltje eitje.

Suggestie voor Balkenende

Hoewel het de voorlopige redding van het kabinet was, kan de vondst: “Met de kennis van nu…”, de toets der logica op geen enkele wijze doorstaan. Davids was een van de eersten die hier na de reactie van het kabinet al op wees. In 2002 en 2003 was alles over het volkenrechtelijke mandaat al bekend.  De kennis van nu was ook de kennis van toen. Hier volgt meteen mijn eerste tekstsuggestie aan onze MP om zijn kabinet te redden: “Gelet op de puinhoop die er in Irak is gecreëerd (kennis van nu) was het achteraf niet verstandig om die oorlog te steunen.” Logisch helemaal correct, maar politiek gezien wellicht niet afdoende om de kamer van zich af te schudden.

Juridische context

Ooit had ik eens en voorzitter van de raad van toezicht die zei dat hij geen contracten nodig had. Als je ervan af wilt, is er altijd wel een advocaat en een argumentatie te vinden om dit te regelen. En als je er niet vanaf wilt, heb je het contract helemaal niet nodig.  Hetzelfde geldt overigens voor je contractpartner. Waar een wil is, is een weg. De juridische context is slechts bijzaak. Dus ook in de oorlog tegen Irak.  Wie in Normandië de oorlogsgraven bezoekt wordt overspoeld door impressies en emoties. Wat een offer. Hoe zat dat juridisch eigenlijk?

Balkenende als vriend

“De Amerikanen zijn onze vrienden. En hoewel ze in die tijd een wat merkwaardige president hadden en die oorlog wellicht, met de kennis van nu, bepaald niet verstandig was, hebben we ze toch gesteund. Omdat het onze vrienden zijn. We hebben ons ook niet laten weerhouden door volkenrechtelijke argumenten, hoe juist die ook waren, omdat Saddam dat ook niet deed bij zijn gifgasaanval op de Koerden. En als de Kamer wil dat wij, als het er echt op aan komt, onze vrienden laten vallen, dan hoor ik het graag.” Wat een tekst. Balkenende als vriend die er staat als het echt moet. Einde debat; de Kamer met de mond vol tanden. Hoezo star? Wie wil niet zo’n vriend!

Puinhoop bij de bouw

En dan nu resolutie 1441, vroeg u zich al af. Sadam kreeg in deze resolutie nog een laatste kans. Het kabinet moet blijven omdat er deze maand een goed besluit genomen moet worden over de bouw van ziekenhuizen. Ook de laatste kans omdat geen accountant meer de jaarrekeningen van gedupeerde ziekenhuizen wil pimpen en geen bank aan die ziekenhuizen nog geld wil lenen. Met de kennis van nu is het door besluiten uit het verleden een puinhoop rond de bouw van ziekenhuizen. Het “met de kennis van nu” argument vervalt dus bij deze voor de toekomstige parlementaire enquête naar de bouwcrisis.  En ik ben er dan ook niet meer om het kabinet te redden met een vlammend pleidooi. Ik vouw dan loempia’s.

Jaap van den Heuvel
Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

21 januari 2010

Hoi Jaap,Vanharte hoop ik dat VWS het goed besluit neemt over de bouw van de ziekenhuizen.En wanneer dat toch niet lukt, dan kom ik graag een loempiaatje bij je eten. :)

Top