BLOG

Klinks Wahrheit en Dichtung: specialisteninkomens

Vol verbazing heb ik het optreden van minister Klink afgelopen zondag in Buitenhof bekeken. Ik was zo verbaasd omdat werkelijkheid en waarheid afhankelijk van de eigen optiek zo ongelofelijk kunnen verschillen. Toen de gebruikelijke aanval, nog eens stevig aangevuurd door presentator Van Ingen, op de specialisteninkomens kwam, vroeg ik me af: wat is hier Wahrheit en wat is Dichtung. Voor mij was het duidelijk, maar of dat voor de kijkers ook zo is, lijkt mij hoogst twijfelachtig.

Halve waarheid, hele onwaarheid

De minister verdedigde zijn ingreep door het verkondigen van halve waarheden en hele onwaarheden. Onder verwijzing naar het gemiddelde norminkomen van 210.000 euro dat aan de basis lag van de bepaling van het uniforme uurtarief, beweerde hij met droge ogen dat zijn forse korting op het (uur-) tarief ertoe moet leiden dat de specialisten inderdaad weer op dit norminkomen uitkomen in plaats van riant veel meer geld binnen te halen. Alsof dus álle specialisten ver boven deze norm zouden zitten. Op zo'n moment denk ik: "Beste minister Klink, je weet wel beter en waarom zeg je dat dan niet?"

Ongewilde stijging

Ook hij weet namelijk dondersgoed – de Orde van Medisch Specialisten heeft het ministerie hier sinds 2006 al herhaaldelijk op gewezen – dat door een fout bij de vaststelling van de Diagnose Behandelcombinaties (DBC's) die de basis vormde voor een nieuw beloningsstelsel, een bepaalde groep specialisten, de zogeheten ondersteuners als radiologen en anesthesiologen, haar inkomsten ongewild fors zag stijgen. Wij hebben dus ook altijd betoogd dat deze fout hersteld moet worden. Feit is echter ook dat door alle nieuwe maatregelen een grote groep specialisten qua inkomen pas op de plaats heeft gemaakt, of ten opzichte van de lumpsum 2007 dit zelfs heeft zien dalen. En dat vergat de minister even te vertellen.

Rekensom

Ons eigen onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde specialistenomzet, dus inclusief de groep ondersteuners die dit cijfer omhoog brengt rond de  270.000 euro ligt. Trek hiervan de circa 150 miljoen euro (correctie ondersteunersfactor) af, dan resteert een gemiddelde omzet van 250.000 euro. Met aftrek van kosten (75.000 euro) houd je een werkelijk inkomen over van 175.000 euro, dus onder de Balkenende-norm.

Zwarte piet

Het geeft dus geen pas om de zwarte piet bij de specialisten te deponeren en de kijker voor te houden dat je wel moet kiezen: óf je pakt als minister de specialistensalarissen aan, óf je laat alle burgers lijden via een verhoging van het eigen risico of het schrappen van bepaalde voorzieningen uit het basiszorgpakket. Dit heet mensen tegen elkaar uitspelen en wat mij betreft verdient zoiets bepaald geen schoonheidsprijs.


Willem van der Ham
Algemeen voorzitter Orde van Medisch Specialisten

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 januari 2010

Typisch geval van "pot verwijt de ketel" en selectief quoten, Willem. Klink zei of suggereerde geenszins dat er geen specialisten onder de 'norm' zitten, gaf zelf ruiterlijk het falen van de sommetjes toe en legde geen zwarte piet bij de dokters neer. En 75 mille aan kosten? Valt wel mee, want die neemt het ziekenhuis in de regel.Chill, man!

Anonym

27 januari 2010

u schrijft:" Feit is echter ook dat door alle nieuwe maatregelen een grote groep specialisten qua inkomen pas op de plaats heeft gemaakt, of ten opzichte van de lumpsum 2007 dit zelfs heeft zien dalen."U verwijt de minister halve waarheden. Maar waarom schrijft u ze zelf ook. Er zat immers vaak een groot gat tussen lumpsum en werkelijke productie. Ofwel: er werd betaald (gedurende veel jaren) voor productie die niet werd gemaakt!En ik denk dat € 75.000 kosten wel erg veel is voor een eigen secretaresse en een accountantsverklaring.

Anonym

27 januari 2010

De argumentatie van Van der Ham is betwistbaar. Hij spreekt over een gemiddeld inkomen van Euro 175.000,-, nog onder de Balkenende-norm. Hij vergeet gemakshalve dat Balkenende van zijn salaris ook nog loonbelasting en andere premies moet betalen. En trouwens waarom vergelijkt hij met deze norm. Heeft een specialist een vergelijkbare zware functie en verantwoordelijkheid als de minister president? Zo uniek is de functie ook niet, er zijn 14.000 specialisten in Nederland. Meneer van der Ham voert een achterhoede-gevecht. Specialisten kunnen rekenen op weinig maatschappelijk draagvlak voor hun looneisen. Internationale vergelijking leert dat nederlandse specialisten buitensporig worden betaald. Om de discussie uit te stellen en mist te creeeren voeren ze een constant gevecht over de spelregels en haar vermeende ondeugdelijkheid. Wanneer gaat de beroepsgroep zichzelf eens kritisch bejegenen.

Anonym

28 januari 2010

Inderdaad, met inkomens die gemiddeld al hoger lagen dan in andere landen, lijkt me dat er weinig draagvlak onder de mensen is voor een 'per ongelukke' verhoging van het salaris bij een deel van de groep. In deze tijden van toenemende transparantie mogen de medisch specialisten ook mee gaan doen. Weet u dat binnen ziekenhuizen specialisten zelf van elkaar soms niet weten wat er verdiend wordt? De dermatoloog, of de kinderarts in loondienst heeft geen idee wat de chirurg precies verdiend. Tja, en de kosten van 75.000 euro... weten we inmiddels ook niet allemaal dat de fiscus hier al tijden vrij soepel omgaat met een beroepsgroep waarvan je je kunt afvragen of zij wel de risico's van het vrije ondernemerschap hebben? Die risico's worden immer grotendeels door het ziekenhuis gedragen. Onder de 75.000 euro worden heel wat dure etentjes, fototoestellen, laptops voor de kinderen e.d. opgevoerd. Iedereen moet met de billen bloot tijdens deze kredietcrisis en velen doen een stapje terug. De medisch specialisten in Nederland moeten niet zo zeuren...

Top