BLOG

Door de bomen het bos niet meer of een lichte irritatie

Ik word een beetje kriegel van die oneliners over de zorg. Het is weer het seizoen voor de verkiezingen en dus tijd om te scoren voor de politieke partijen.

En jawel, via de ellende in de zorg is de oneliner dan al snel gekozen. Met direct daarna de belofte: 'Wij gaan alles beter maken'. 

Hierbij wil ik een lans breken voor alle medewerkers die de transitie in de zorg mogelijk maken. Inmiddels hebben we met het huidige stelsel het nodige gedaan. En let wel, de zorg is gewoon doorgegaan. Met medewerkers die voor patiënt en cliënt ontzettend hard werken, iedere dag weer. Die meer dan contracturen cliëntzorg verrichten en voor hun cliënt door het vuur gaan.

Van kwaad tot erger

Nu komt dan het kantelpunt waarbij de oneliners de grote ellende suggereren. Want als we moeten geloven wat de politieke partijen daarmee uitdragen zakken we door van kwaad naar erger. Te weinig nachtverpleging op afdelingen, meer bedden op spoedeisende hulp, meer verwaarlozing van ouderen omdat ze langer zelfstandig moeten blijven wonen. Gebrek aan zorgkennis en zorgprofessionals. Er vallen steeds meer groepen buiten de boot, die zorg behoeven. Niet alleen ouderenzorg, maar ook jeugd en geestelijke gezondheidszorg. Ik kan zo nog even doorgaan, maar de strekking lijkt me duidelijk.

Beste mensen, dit zagen we samen toch allang aankomen? We hebben het voorspeld maar niet iedereen luistert. Ik druk me nu diplomatiek uit. We zitten in transitie, maar is dit daarom het nieuwe toverwoord? Transitie is naar mijn mening flexibel zijn, kijken waar de gaten vallen daarop direct anticiperen. Hierbij roep ik dan ook de dames en heren politici op om concretere plannen te maken in samenwerking met de zorg. Plannen die onze zorg rondom patiënt en cliënt weg gaan nemen. Plannen die de transitie in de zorg verder gaan ondersteunen in plaats van afbreken.

Transformeren

 

En met plannen bedoel ik bedoel echt concreet hoe we er gaan komen in acties en vervolgstappen. En dan is het aan ons om hier echt kritisch op te zijn! Want met oneliners gaan we dit doel echt niet bereiken en wordt onze raadgever alleen maar ellende die door de media wordt gestuurd. Laten we stemmen voor bestendig en voorzichtig verder transformeren.

En dames en heren politici, laat de oneliners maar liggen en ga voor de echte plannen. Dat zou echt een mooie transitie zijn.

Ellen Kalkhoven

Voorzitter van de vereniging HEAD

Ellen Kalkhoven_311

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Paul Winkelhorst

4 mei 2017

Hoi, ik kon het toch niet laten om hierop te reageren. Ben met je eens dat de politiek eens een keer echt plannen zou moeten maken. Nu hebben we net landelijke verkiezingen achter de rug maar de gemeentelijke komen eraan. Voor een behoorlijk deel (niet zo heeeeel erg groot bleek afgelopen dinsdag) zijn hier de lokale politici aan zet. Ik ben heel benieuwd wat hier gaat gebeuren voor Jeugd en WMO.
Groet,
Paul

Top