BLOG

Ramkoers Orde vergroot imagoprobleem specialisten

Vrij gevestigde specialisten maken ruzie over geld. Ze zijn boos op de minister. In deze tijden waarin het ‘klantdenken’ weer centraal staat, worden patiënten mogelijk de dupe van acties van specialisten die vinden dat hun uurtarief ten onrechte lager wordt. Zij raken daardoor ‘gedemotiveerd’ en dreigen met weekenddiensten en wachtlijsten.

Zakkenvullers en geldwolven

De manier waarop deze specialisten communiceren bevestigt slechts het bestaande beeld van ‘zakkenvullers’ en ‘geldwolven’. Luister nog eens naar de harde woorden van een radioloog als Floris Sanders bij NOVA en kijk naar zijn lichaamstaal: overtuigd van het eigen gelijk, niet-empathisch, verongelijkt. En verre van transparant. Winstdelingen van zes ton zijn geen uitzondering bij ondersteuners als Sanders. Hij profiteert van een maas in de wet, zijn werktijden zijn redelijk en zijn verantwoordelijkheid is beperkt. Onterecht ontvangen geld teruggeven? Over mijn lijk!

Boomerang van Van der Ham

Dezer dagen komen de argumenten van de woordvoerder van de boze specialisten, Orde-voorzitter Willem van der Ham, als een boomerang bij hem terug. Want het is crisis, iedereen moet inleveren, dus waarom de specialisten niet? Specialisten moeten eerst eens naar zichzelf kijken en niet zo zeuren. Dat is de teneur van de reacties. De financiële crisis is in dat opzicht een blessing in disguise voor minister Klink van VWS.

Risico

De Nederlandse bevolking begrijpt goed dat het verhaal van de vrij gevestigde specialisten niet helemaal klopt. Want vrij gevestigde specialisten zeggen dat ze ondernemers zijn, maar zij lopen vrijwel geen risico. Het meeste risico ligt bij de ziekenhuizen, waarvan de besturen zich volgens deze specialisten niet mogen bemoeien met de kwaliteit van hun werk.

Weggegooid geld

Het kan best zijn dat de boze specialisten nog een keer gelijk krijgen van een rechter. Maar de ramkoers die zij hebben ingezet zal de beeldvorming slechts verder verslechteren. Advertenties van de Orde van Medisch Specialisten om dat negatieve beeld te kantelen zijn weggegooid geld. En de met de Orde samenwerkende Stichting Bezorgd, die de meest radicale specialisten lijkt te vertegenwoordigen, maakt het er met ongenuanceerde verhalen in de wakkere krant en op de eigen website niet beter op.

Interne crisis

En Orde-voorzitter Van der Ham zit in een lastige spagaat. Want de Orde vertegenwoordigt bijvoorbeeld ook specialisten die in loondienst zijn bij academische ziekenhuizen. Zij vinden dat de Orde zelf de radiologen en microbiologen die hebben geprofiteerd van de mazen had moeten aanpakken. Nu worden volgens hen hardwerkende specialisten die primaire zorg verlenen de dupe. Er gaan in deze groep stemmen op om uit de Orde te stappen, omdat zij zich niet langer vertegenwoordigd weten. Dan heb je er zomaar een interne crisis bij.
 
Ewoud Nysingh
Communicatiestrateeg

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Pater

2 februari 2010

Herkenbaar beeld. Wat ik mij afvraag is wanneer het tij gekeerd wordt? Ondanks dat de beeldvorming niet positief is is het systeem blijkbaar nog zodanig dat dat niet veel uitmaakt. Vrijgevestigde specialisten hebben blijkbaar nog (te)veel macht in ziekenhuizen. Geen wonder dat sommige ziekenhuizen bezig zijn om in ieder geval te streven naar minder maatschappen en ipv daarvan specialisten in loondienst. Maar voordat dat echt zoden aan de dijk zet zijn we wel een aantal jaren verder.

Eetje

3 februari 2010

Beste Ewoud, maak ze nou niet te wijs. We hebben hier dagelijks de grootste lol over houding en uitspraken van specialisten. Alsof ze op een verder onbewoond eiland in de stille zuidzee wonen: compleet wereldvreemd.

Shopman

6 februari 2010

Schrijf dan ook eens iets over deze lui:

Zorgverzekeraar en bruto salaris over 2007:UVIT 338.000

UVIT 370.000

UVIT 86.000*

UVIT 135.000**

UVIT 324.000

UVIT 332.000

UVIT 611.000

CZ 380.000

Menzis 361.000

Menzis 302.000

Azivo 407.000 (voor 2 personen)

De Friesland 300.226 (voor 2 personen)Zij zijn niet 24uur per dag oproepbaar, hebben geen 16jarige opleiding achter de rug en gaan op 55 jarige leeftijd met een gouden handdruk weg!

groeten

EPdQNkPtNEHEniNexy

18 september 2012

Dit is ZO waar! Ik heb ooit op Viva.nl een stuk geschreven over mijn eigen pkpeaakerighzid, en toen kreeg ik de volgende reactie: Hoe DURF jij te zeggen dat je dik bent! Op de foto naast je stukje heb je echt een puntig kinnetje, dus zo dik kun je niet zijn. Ik weeg meer dan 100 kilo en ben dus zeer gekwetst dat jij jezelf dik noemt. JE WEET NIET WAAR JE HET OVER HEBT!! OPPERVLAKKIG STOM MENS!!! Dus nu ben ik al tijden obsessief bezig met mijn puntige kinnetje.

Top