BLOG

Technologiebeurs Himms ook voor eerste lijn en care

Als ik naar de Nederlandse reisgroep voor de HIMSS 2017 kijk, is van de bijna 400 (!) deelnemers maar een heel klein deel afkomstig uit de eerstelijnszorg en de care. En dat is jammer!

In februari waren we met een delegatie naar de grote ICT-beurs Himss in de VS. Vorig jaar waren we er ook al. Ondertussen is er veel gebeurd.

In 2016 lag de focus op thema’s als 'Accountable Care' en 'Connected Care'. Eén van de belangrijke conclusies was mijns inziens een herwaardering van preventie en de opkomst van Population Health Management.  Thema's die nog steeds actueel zijn.

Als je kijkt naar Population Health Management en dat vertaalt naar de Nederlandse situatie dan ligt daar juist een grote rol voor de eerstelijnszorg (huisartsen) en de care (met name VVT en ggz).

Echter als ik naar de Nederlandse reisgroep voor de HIMSS 2017 kijk, is van de bijna 400 (!) deelnemers maar een heel klein deel afkomstig uit de eerstelijnszorg en de care. En dat is jammer! Juist in die sectoren valt er op ICT-gebied in de Zorg nog een wereld te winnen.

Mijn doel specifiek voor deze HIMSS was om vanuit die optiek te gaan kijken naar alle mooie technologische ontwikkelingen die ongetwijfeld gepresenteerd zullen gaan worden. Welke ontwikkelingen zijn interessant en toepasbaar binnen de eerstelijnszorg, de VVT en de ggz binnen Nederland?

Ik hoop dusdanig veel interessants voor deze onderbelichte sectoren te kunnen delen zodat we volgend jaar met een grotere delegatie Care- en Eerstelijnszorg mensen uit Nederland kunnen afreizen naar de HIMSS 2018.

Standaarden

Dit jaar benadrukte Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van VWS in zijn verhaal het belang van standaarden en inter-operabiliteit binnen de zorg-informatievoorziening. Het lijkt erop dat dit thema's zijn die dit jaar breed spelen.

Daarnaast blijkt uit een rondgang Big Data en Predictive Analysis (nog steeds) een belangrijk thema. Erik benadrukte tevens de voorlopers-rol die Nederland kan vervullen door op ICT-gebied oplossingen te realiseren. Dit biedt juist ook kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Dat werd nog eens benadrukt door de opmerkingen van Stephen Lieber, CEO van HIMSS. Hij gaf aan dat bij zijn bezoek aan Nederland hem was opgevallen dat Patient Engagement bij ons zo ver gevorderd is en hoog op de agenda staat.

Dat hoor ik overigens ook terug in mijn gesprekken met mede reisgenoten. Interessant dus om daar als Nederland op door te pakken!

Niels van Peer

Business Unit Director van RAM Infotechnology

Niels van Peer_311

---

Wellicht bent u nieuwsgierig naar de lessen van de HIMSS 2017, maar bent u niet in de gelegenheid geweest om af te reizen naar Orlando. Geen nood: dan komt u op 10 maart naar de Skipr HIMSS Highlights in Houten. Samen met bestuurders en IT-experts die de Himss hebben bezocht, vertaalt Skipr de HIMSS-lessen naar de Nederlandse context. Komt u ook?

Joris van Eyck (Menzis) is een van de sprekers tijdens de Skipr Himss Highlights op vrijdag 10 maart, naast Lies van Gennip (Nictiz), Dianda Veldman (Patiëntenfederatie) en Mirjam van Velthuizen-Lormans (raad van bestuur UMC Utrecht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top