BLOG

Bouwplannen te over in care sector

Bouwprojecten worden niet uitgevoerd doordat de Eerste Kamer een wet om deze te bespoedigen heeft uitgesteld. De sector van verpleeg- en verzorgingshuizen kan een oplossing bieden om de bouw toch aan het werk te zetten.

Impuls voor bouwen

Minister-president Balkenende sprak afgelopen week zijn teleurstelling uit over de vertraging van de crisis en herstelwet waarmee het kabinet bouwprojecten wil versnellen. Bouwprojecten zijn goed voor de economie en de werkgelegenheid. De zorgbranche begrijpt de teleurstelling, maar ziet mogelijkheden om de bouw een impuls te geven. Wij willen graag bouwen voor onze cliënten in de zorg. Sterker nog, onze plannen liggen klaar voor uitvoering.

Noodzaak van bouwen

Bouwen voor de zorgsector is hard nodig. Ook de bewindslieden op het ministerie van VWS hebben daarin haast: zij gaven twee jaar geleden aan dat met ingang van 2011 iedere cliënt in een verpleeg- of verzorgingshuis die een eigen kamer wil, die mogelijkheid moet krijgen. De branche werd opgeroepen met plannen te komen, vergunningen te regelen en initiatief te tonen. Daar is keihard aan gewerkt.

Overschrijving bouwimpuls

Het kabinet had een bouwimpuls beschikbaar gesteld van 160 miljoen euro voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicaptenzorg. Vorige week werd bekend dat deze met meer dan honderd procent is overschreven. Onze branche en de gehandicaptenzorg krijgen 186 miljoen euro als bijdrage aan de bouwplannen. Door die plannen worden 3.400 plaatsen in meerpersoonskamers afgebouwd en de kwaliteit van de woonomgeving sterk verbeterd. Hiermee is een investering van één miljard gemoeid. De heer Brinkman van Bouwend Nederland zal tevreden zijn. Hij stelt dat  investeren in de bouw heel effectief is en dat de bouw zit te springen om opdrachten.

Tempo

Wij willen in feite allen hetzelfde, nieuwe bouwprojecten starten, al is het vanuit verschillende perspectieven. De heer Brinkman wil nog meer opdrachten, staatssecretaris Bussemaker wil nog meer kwaliteit in de woonomgeving en nog minder meerbedskamers, u wil nog meer tempo en spoed bij de uitvoering van bouwprojecten en wij willen onze cliënten zo goed mogelijk bedienen.

Meer kamers

Mijn oproep aan aan het kabinet is nu: stel ruim 150 miljoen euro extra ter beschikking aan onze branche, dan kunnen we morgen beginnen met bouwen. Erken de bijdrage die onze branche kan leveren aan het herstel van de economie en maak heel veel mensen blij: de cliënten en hun familie in de verpleeg- en verzorgingshuizen, de medewerkers en bestuurders van die organisaties, de bewindslieden van VWS, de bouwvakkers en de werkgevers in de bouw en alle toeleveringsbedrijven, de heer Brinkman. En natuurlijk de minister-president, want ook al moet hij wachten op de Eerste Kamer, wij allen kunnen door met al die andere kamers!

 

Aad Koster
Directeur ActiZ

Bekijk de NOS-video: Balkenende betreurt vertraging crisiswet

1 Reacties

om een reactie achter te laten

hoffer

10 maart 2014

het zou mooi zijn als de bouwsector weer wat beter gaat.

Top