BLOG

Inval NMa: tijd om de klompen te poetsen

Mijn eerste echte baan als dokter, de inkt op mijn bul nog nat, was op een afdeling hartchirurgie. Echt heel mooi werk. Alleen lekten de aansluitingen van de hartlongmachine af en toe. In het ergste geval zat je dan vanaf je middel onder het bloed. Heel soms kwam er dan wel eens een druppeltje bloed op je klomp. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Helaas moet ik bekennen dat ik toen niet iedere dag mijn klompen poetste.

Toeval

In Heerlen weten ze nu wel beter. Alle ok’s moeten dicht. De klompen waren niet gepoetst.  Er is voor miljoenen schade en de nieuwbouw is in gevaar. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Iets verderop, in Sittard, worden de klompen sinds kort tweemaal daags gepoetst. Daar zitten chirurgen en anesthesisten op de bankjes in de fonkelnieuwe kleedruimte gebroederlijk naast elkaar en wisselen gul de witte schoensmeer uit. Niets wordt daar meer aan het toeval overgelaten.

Faillissement dreigt

Ongeveer tien ziekenhuizen dreigen dit jaar failliet te gaan door problemen met de kosten van nieuwbouw. Deze ziekenhuizen wachten al twee jaar op een overgangsregeling, nadat het bouwregime, volstrekt ondoordacht, in 2008 is afgeschaft. Als de overheid geen toezeggingen doet, moeten de bouwkosten voor de jaarrekening 2009 in één keer ten laste van het vermogen vallen en gaan er ziekenhuizen failliet.

Onbehoorlijk bestuur

Uitstel van een overgangsregeling kan niet meer, zo zegt Roelf de Boer van de NVZ. Althans niet zonder te spreken van onbehoorlijk bestuur. Harde woorden. Van onbehoorlijk bestuur is echter geen sprake. Het probleem is dat er in het geheel niet wordt bestuurd. Daarom heeft Sittard een veel te duur ziekenhuis, Heerlen straks geen ziekenhuis en werkt Maastricht met postcodes.

Uitputting van middelen

Roelf de Boer stelt ook dat alle beschaafde middelen om helderheid te vragen aan de overheid zijn uitgeput. Ook hier slaat De Boer de plank weer mis. Er is nog geen dag gestaakt, geen enkele doordeweekse zondagdienst gedraaid en er is nog geen rechtszaak gestart. Stuk voor stuk hele beschaafde middelen. Toch gebeurt er, de bezielende woorden van De Boer ten spijt, helemaal niets. Want de één zijn dood is de ander zijn brood. Dat begrijpen ze bijvoorbeeld in Sittard maar al te goed.

Uitstel

We wachten dus maar gelaten af. Half februari moet het gebeuren, of vóór eind februari. Vorig jaar was het al in november, later werd het december, daarna werd het half januari en in de laatste brief van de minister aan de kamer werd het vóór eind januari. Het valt allemaal niet mee, dat regeren.

Regeren is echter vooral vooruit zien. Daarom een tip voor de ziekenhuizen in Amsterdam. De NMa is daar al begonnen met een onderzoek naar het postcodebeleid. De hoogste tijd dus om de klompen eens goed te gaan poetsen!


Jaap van den Heuvel
Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Gasthuis

2 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

16 februari 2010

Beste Jaap,De NVZ is natuurlijk veel te lief voor VWS. Er wordt gezegd in de NVZ-vergaderingen (lees: door je eigen collega's) gezegd dat we het niet accepteren maar gelijkertijd wordt verwezen naar de zgn. politieke realiteit. Maar laten wij die niet zelf toe door niet scherp genoeg naar de politiek te reageren?

Er werd ooit vanuit Friesland in een NVZ-vergadering opgeroepen om met z'n alle naar Den Haag te rijden met de geslepen rieken in de achterbak. Maar wat gebeurt er echt. Iedereen berust weer en wacht tot er toch weer een handreiking komt vanuit VWS. In een ruziesfeer kan je immers toch niet onderhandelen.Maar wat doet VWS? Daar wordt gewacht, want Klink heeft de tijd. De tijd lost immers alle problemen op. Maar is dat zo?Zodra het eerste ziekenhuis straks omvalt, dan is 'Leiden in last'. Dan moet men weer onder druk van het electoraat allerlei noodverbanden leggen. Leven de marktwerking en de discussie over 'systeemziekenhuizen'.Is het Reinier de Graaf Gashuis in Delft een systeemziekenhuis? Of gebruikt de heer Klink deze term inmiddels niet meer?

Een paar extra ambulances stallen in Delft en de spoedeisende hulp in Delft is geregeld. In Den Haag, Rotterdam en Schiedam is capaciteit genoeg. Men zal dat bij VWS nooit toegeven. Maar wat gebeurt er in de achterkamertjes?In de loop van dit jaar zullen we het weten.Groet

Koning

21 februari 2010

Klompen poetsen en puien poetsen!Wordt het tijd, misschien ook voor grootmeester claimende Jaap van den Heuvel, om voor een keertje de externe langzaam-aan-acties en tegenwerking vanuit het openbaar bestuur, dito bestuurlijk voor te gaan en voor te blijven door een gedurfde andere wijze van ontwerpen en (ver)bouwen van ziekenhuizen?

Niet als operateurs en anaesthesist en hun assistenten die hun eigen klompen zouden moeten poetsen, zouden bestuurders wel eens hun eigen puien kunnen wegpoetsen.

Ofwel ontwerp en bouw een ziekenhuis eens zelf, met een wat minder oogverblindend ontwerp en met wat meer zelf denken, uittekenen en sturen. Dat scheelt - proven concept - meer dan de helft!Groeten van Frank Koning

Top