Tech

Porter slaat spijker op de kop en toch de plank mis

Er valt veel te verbeteren aan de Nederlandse health-IT infrastructuur. Dit hoeft echter geen obstakel te zijn voor de implementatie van value based healthcare.

"Starre IT zit Nederlandse value based zorg in de weg", aldus Michael Porter, de bekende Harvard-hoogleraar. "Nederland kan wereldwijd koploper worden op het gebied van value based healthcare. Maar dan moet er wel wat gebeuren op het terrein van informatietechnologie. Er moeten betere standaarden voor informatie-uitwisseling komen. Daarnaast is de discussie over privacy helemaal vastgelopen."

Porter heeft groot gelijk. Nederland heeft alles in zich om wereldwijd koploper te worden op het gebied van value based healthcare. Meerdere aansprekende voorbeelden leveren het bewijs. Diabeter – winnaar van de Value Based Healthcare Prize 2017 - is wereldkampioen diabeteszorg voor kinderen, en gaat dit concept wereldwijd opschalen. De Nederlandse Obesitas Klinieken veroveren de wereld met hun klinieken voor bariatrische chirurgie inclusief duurzame lifestyle verandering. Santeon laat zien hoe ziekenhuizen zich kunnen onderscheiden door het met elkaar systematisch meten en evalueren van patient reported outcomes. Parkinsonnet is een voorbeeld van hoogwaardige netwerkzorg voor mensen met Parkinson dat internationaal hoge ogen gooit.

Maar heeft Porter ook gelijk wanneer hij stelt dat starre IT hierbij een obstakel vormt? Deels wel. Er valt veel te verbeteren aan de Nederlandse health IT infrastructuur. Patiënt privacy is inderdaad een hoofdpijndossier aan het worden. In heel Europa trouwens. De nieuwe Europese GDPR regelgeving is zo complex en ingrijpend dat innovatie erdoor lam geslagen dreigt te worden. 

Vandaag beginnen

Toch slaat Porter ook de plank mis. Het aardige van value based healthcare is nu juist dat je er vandaag mee kunt beginnen, zelfs wanneer je als zorginstelling nog in het papieren tijdperk verkeert. Sommige van de meest aansprekende succesverhalen van value based healthcare – zoals de Martini Klinik in Hamburg – begonnen decennia geleden, simpelweg door te kiezen voor specialisatie, en door uitkomsten systematisch te meten en te gebruiken als bron van continue verbetering. Zij bedreven value based healthcare lang voordat Porter zijn beroemde boek schreef.

Bovendien zijn er inmiddels allerlei 'best-of-breed' IT-oplossingen voor value based healthcare beschikbaar die betrekkelijk eenvoudig te integreren zijn met klassieke epd's van zorginstellingen. Denk aan platforms voor patient reported outcomes en patient engagement. Daarnaast maken spelers zoals Diabeter in toenemende mate gebruik van geavanceerde digitale health platforms die hen in staat stellen om hun concept voor 'best-in-class' healthcare wereldwijd te repliceren, met inachtneming van lokale vereisten. 

Kortom, Porter sloeg de spijker op zijn kop, maar grappig genoeg sloeg hij toch ook de plank mis. Wat niet wegneemt dat het goed is dat iemand als Porter onvermoeibaar aandacht vraagt voor het belang van goede onderliggende IT-systemen. Waren er maar meer van zulke roependen in de woestijn. De woestijn zou gaan bloeien.

Laurens van der Tang

CEO VitalHealth Software

Laurens van der Tang_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top