BLOG

Zonder goede coach geen goud

Als je echt goud wil halen, moet alles kloppen. Het goede moment, de goede voorwaarden, de goede coach.

Records breken, excelleren

Jarenlange training. Goede materialen. Alles wordt ervoor opzij gezet. Als je naar de Olympische Spelen wilt dan moet je presteren, een goede tijd neerzetten, scoren! Records breken, excelleren. Tja, en dat is niet iedereen gegeven. Je moet topsport bedrijven, je moet de beste willen zijn, je moet zo vreselijk goed zijn in wat je doet.

Nederland zorgland?

Nederlanders kunnen dit. Prachtig voorbeeld is natuurlijk schaatsen. We zijn een schaatsland, een zwemland, een voetballand, een dressuurland, een judoland, maar zijn we ook een zorgland?

Twaalf jaar opleiding

Jarenlange training, dat klopt. Een medisch specialist heeft een opleiding van zo’n twaalf jaar achter de rug voordat hij of zij zich medisch specialist mag noemen. Een verpleegkundig specialist heeft er ook zo’n tien jaar opleiding opzitten voordat hij of zij zover is. Maar dan moeten ze presteren, scoren, excelleren. Vreselijk goed zijn in wat ze doen. En dus moeten ze blijven trainen om topprestaties te kunnen blijven leveren, om goud te halen in de zorg.

Blijdschap en drama

Alles moet kloppen! Als je echt goud wil halen, moet alles kloppen. Het goede moment, de goede voorwaarden, de goede coach. En dat zie je ook. Als Tuitert goud haalt straalt de trots en de blijdschap van zowel hem als van zijn coach af. De coach speelt een ongelooflijk belangrijke rol bij het resultaat. Een fout van de coach… dramatisch resultaat. Ook dat is wel gebleken tijdens deze Spelen!

Expert in de sport

En wat maakt een coach nu de goede coach? En hoe vinden we de goede coach in de zorg? In de sport is het duidelijk. De perfecte coach komt voort uit de sport zelf. Hij of zij is expert in de sport en heeft een bijzondere band met de atleet. Ze respecteren elkaar, ze stimuleren elkaar, ze leren van elkaar. Het resultaat is dan meer dan de som van de afzonderlijke delen.

Terug naar inhoud

In de zorg gaat het totaal anders. De leider is niet langer iemand die uit de groep voortkomt. Er is niet altijd een bijzondere band, niet altijd voldoende respect, stimulans of leervermogen. En het resultaat? We moeten uitkijken dat dat niet mínder wordt dan de som van de afzonderlijke delen. In de zorg moeten we terug naar onze wortels. Terug naar de inhoud en vandaar uit opnieuw naar samenwerking. We moeten onze leiders kiezen uit onze eigen groep. We hebben coaches nodig die begrijpen waarom we doen wat we doen, wat ons boeit en bindt. Dan, en alleen dan…          ... komen we tot topprestaties in de zorg.

Marian Kaljouw
voorzitter V&VN

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

25 februari 2010

Op de keper beschouwd was er natuurlijk helemaal geen 'dramatisch resultaat'. Over twintig jaar had niemand meer geweten of hij twee of drie keer goud won, maar dit vergeet niemand. Daarnaast heeft Kramer (en dus het langebaanschaatsen) enorm veel exposure gehad in buitenlandse media. Zonder deze actie had hij nooit de naamsbekendheid gehad die hij nu heeft, dat kan hij gaan uitbouwen.Dit is de manier waarop legendes worden geboren en dus reed Kramer de tot nog toe beste race van zijn leven. De coach was ook in dit geval goud waard.

Top