BLOG

Laat urologen zoveel mogelijk ervaring opdoen

Is de Martini Klinik de heilige graal? Nee, dat niet. Maar we kunnen wat betreft prostaatkankeroperaties wel veel van hen leren.

Terecht stelt Wim van Harten in zijn blog over prostaatkankerzorg dat inhoudelijke diepgang en een open opstelling bij de concentratie van prostaatkankeroperaties een must is. Graag ga ik met hem in gesprek. En nodig ik hem uit de resultaten van prostaatkankeroperaties in het Rijnstate met ons te delen.

Best practices

In Nederland krijgt 1 op de 10 mannen te horen dat hij prostaatkanker heeft. Dan wil je weten welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Een operatie is één van die behandelingen. Complicaties als incontinentie en impotentie wil je zo klein mogelijk houden. Uit onze cijfers blijkt dat meer dan 20 procent na een jaar nog incontinentiemateriaal gebruikt. Dat is bijna 3x zo veel als best practices in het buitenland.

Uit wetenschappelijk literatuur, want ook die bestuderen we, blijkt dat er een leercurve is voor urologen voor het optimaal uitvoeren van een prostaatkankeroperatie. Die leercurve is minimaal 250 operaties per uroloog. Dán pas heeft een uroloog de operatie goed in de vingers. Een simpel rekensommetje leert dat als je deze operatie 'slechts' 25 keer per jaar uitvoert, je na 10 jaar de operatie pas goed in de vingers hebt.

Maar niet alleen de uroloog moet vaardig zijn. Voor het beste resultaat en continue verbetering is een gespecialiseerd team het beste. In verschillende Nederlandse ziekenhuizen bestaan deze teams al. Helaas kunnen zij niet de optimale ervaring opdoen omdat ze daarvoor te weinig operaties uitvoeren. 

Concentratie

Daarom ons pleidooi om door concentratie urologen en hun teams zo veel mogelijk ervaring op te laten doen. Met als gevolg een beter resultaat en een betere kwaliteit van leven voor onze klanten.

In het buitenland, en de Martini Klinik is daar een voorbeeld van, hebben urologen en teams wél de mogelijkheid gehad om de optimale ervaring op te doen. Met hele goede resultaten. Zeker als het gaat over het voorkomen van levenslange incontinentie en impotentie. Is de Martini Klinik daarmee de heilige graal? Nee, dat niet. Maar we kunnen wat betreft prostaatkankeroperaties wel veel van hen leren. Dat zijn we als belangenbehartiger van onze klant verplicht.

Olivier Gerrits

Directeur Zorginkoop Zilveren Kruis

Olivier Gerrits_311

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van den Tempel

3 september 2017

Complimenten voor dit pleidooi.

Top