BLOG

Zorg is gebaat bij nieuw leiderschap

Reken eens uit wat een voortijdige bestuurderswissel  kost. Bovenop de afkoopsom voor de gesneefde leider komen juridische kosten en outplacement. De interim-bestuurder declareert al gauw vier, vijf ton. De werving kost de nodige duiten. Zie daar een financiële deuk van zeven of acht ton. Maal tachtig voortijdig ontslagen bestuurders en je hebt de landelijke schade in 2008: pakweg 56 tot 64 miljoen euro. De collateral damage is hoger want iedere koning brengt zijn eigen bedienden mee. Om maar te zwijgen van de stille, individuele drama’s die zich afspelen.

‘Regeren is vooruitschuiven’

U begrijpt: schadeherstel is een kostbare grap voor zorgorganisaties die een bestuurder de laan uitsturen. Regeren is vooruitzien. Maar, zo merkte NVZ-directeur Gita Gallé snedig op in haar afscheidsspeech, helaas blijkt regeren vaak vooruitschuiven. Met alle kostbare gevolgen van dien. Zo is ad hoc toezicht houden duur, vooruitzien is verstandiger en goedkoper. Maar welke toezichthouder vraagt zich af: wie zetten we over een paar jaar aan het roer? En welke bestuurder stoomt managers klaar om binnen afzienbare tijd de leiding over te nemen? Ook als de VUT-gerechtigde leeftijd in zicht komt, doen leiders nauwelijks aan opvolging.

Licht herstel van leiderschap in de zorg

De gedaalde uitvalcijfers van afgelopen jaar duiden op een licht herstel van het leiderschap  in de zorg. Er zijn in 2009 minder bestuurders de laan uit gevlogen. Bijgevolg is de acute behoefte aan onmiddellijke doch tijdelijke oplossingen gedaald en zit menig interimmer nagelbijtend naast de oorverdovend stille telefoon.  Leest u het verhaal Interimcarroussel komt tot stilstand in het maartnummer van Skipr. Ik durf er echter nog niet op te wedden of we een conjuncturele schommeling dan wel een diepgaande trendbreuk waarnemen.

Ruud Koolen
Hoofdredacteur Skipr

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

1 maart 2010

Scherp verhaal!

Wat dat betreft zouden alle bestuurders (ook de in de zorg) een voorbeeld moeten nemen aan de goede bestuurders volgens Jim Collins' Good to Great. Dat zijn de bestuurders die niet hun eigen succes, maar het succes van de organisatie hoog in het vaandel hebben staan. En zich daarmee bescheiden opstellen (ook qua beloning). Die ervoor zorgen dat de organisatie aan continuiteit behoudt, ook als de bestuurder zelf stopt of overstapt.

Misschien zouden we eens moeten kijken of we dit type bescheiden bestuurder - volgens Collins de 'niveau-5 leider' - wat meer kunnen aantrekken...?

Top