Finance

Over draaien gesproken: Bos en de marktwerking

Voor de verkiezingen is niet na de verkiezingen. Is het daarom erg dat de Tweede Kamer marktwerking in de zorg controversieel heeft verklaard? Nee. Want wat al langer sluimerde, komt naar buiten. Dat schept in elk geval duidelijkheid.

SP zijn zin: marktwerking in de ban

De stembusstrijd voor de parlementsverkiezingen van 9 juni is losgebrand. De ideologische tegenstellingen worden met de dag scherper. Ook in de zorgsector is de strijd om de macht begonnen. De SP heeft zijn zin, want de marktwerking is in de ban gedaan. Officieel heet het dat de Tweede Kamer de verdere invoering van prestatiebekostiging in de curatieve zorg controversieel heeft verklaard. Het blijft erbij dat slechts een derde van de prijzen voor medische behandelingen vrij verhandelbaar is.

Fluiten naar topzorg

Demissionair minister Ab Klink  (CDA) van Volksgezondheid kan fluiten naar topzorg. Dokters worden niet geprikkeld om beter hun best te doen. Initiatiefrijke medisch specialisten en zorgondernemers als Loek Winter kunnen weer op hun handen gaan zitten. Dat maakt helaas het vertrouwen in de politiek niet groter.

Bos ziet voordelen concurrentie niet meer

Het is kortzichtig om de vernieuwing van de beloningsstructuur af te remmen. Meer prestatieprikkels werken heilzaam. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit acht uitbreiding verantwoord. Zo sterk is de financiële positie van de ziekenhuizen niet: een kwart heeft grote moeite het hoofd boven water te houden. Toch nam de Tweede Kamer, ook de PvdA van kandidaat-premier Wouter Bos (PvdA), afstand van wat enkele jaren geleden in meerderheid werd besloten. Ooit werkte Bos voor Shell. Als minister van Financiën onder Jan Peter Balkenende (CDA) zag hij de voordelen van meer concurrentie en prikkels.

Slechts de verkiezingsuitslag geldt

Schnee von gestern,’ zou de Duitser zeggen: over draaien gesproken. Dat het elan in de zorg  wegebt, is kennelijk bijzaak. Slechts de verkiezingsuitslag telt. Daarna wordt alles tijdens maandenlange formatieonderhandelingen opnieuw besproken en dichtgetimmerd. Is daar wel tijd voor tijdens de diepste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog?

NVZ: het is ‘één minuut voor twaalf’

De NVZ vereniging van ziekenhuizen beweert dat het ‘één minuut voor twaalf’ is. Elke minuut vertraging is er een teveel. Waarom moeten ziekenhuizen, medici, verpleegkundigen én burgers lijden onder Bos’ ambitie om premier te worden?

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

15 maart 2010

Dhr Bos heeft als geen ander tijdens de bankencrisis gezien waartoe "marktwerking" leidt. Types als Scheringa lopen er ook rond in zorgland en het zal niet lang meer duren of er zijn ook instellingen als DSB bank in zorgland. De premier deelt dan de prijs voor beste ondernemer uit aan een eigenaar van een zorginstelling om na enkele jaren vast te stellen dat die de boel bedondert heeft door te knoeien met wachtlijst informatie, prestatie - indicatoren, veiligheidsregels, verkeerde informatie aan IGZ etc etc.

Dhr Bos heeft dus gelijk, net als mw Kant: zorg kan niet vermarkt worden!!

Top