BLOG

Een goed jaar voor de regio

Kwalitatief hoogwaardige zorg dichtbij, daar nemen de regionale ziekenhuizen samen vol verantwoordelijkheid voor. En ook dit jaar bleek: dat is wat de patiënt waardeert én wat de zorg betaalbaar houdt.

Met de kerst voor de deur verandert elke dag de aanblik van de huizen en de straten. Zowel binnen als buiten worden steeds meer gevels, bomen, deuren en vensters voorzien van kleine betoverende lichtjes. Alles zag er nog mooier uit doordat Nederland een paar dagen bedekt was door een winters sneeuwdek. Het is de tijd waarop we traditioneel terugblikken op het afgelopen jaar. Wat heeft het je gebracht? Wat heb je nog niet bereikt?

Zelf ben ik meestal iemand die liever vooruit kijkt. Doorgaan! Op naar de volgende activiteit, de volgende ervaring. En: niet alleen praten maar vooral samen doen. Maar natuurlijk kan terugblikken ook veel opleveren. Zo zie ik welke stappen we al hebben gezet en dat die stappen allemaal één ding gemeen hebben: we nemen samen verantwoordelijkheid voor zorg waar het hoort.

In de regio

Zorg dichtbij, in de regio en waar nodig daarbuiten. Dat is wat de zorg betaalbaar houdt. En wat de patiënt waardeert. Onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland naar waarderingen van patiënten laat zien: regionale ziekenhuizen krijgen gemiddeld maar liefst een 8,4. Dat is hoger dan het gemiddelde van grote ziekenhuizen. De 'patiënt waardeert mensgerichte en kleinschalige zorg', kopte de koepelorganisatie. En wat is het mooi om te zien dat opnieuw de top 3 beste ziekenhuizen, uitgeroepen door Elsevier, alle 3 regionale ziekenhuizen zijn!

Dat bevestigt dat we als regionale ziekenhuizen op de goede weg zijn. Dat het belangrijk is en blijft om in te zetten op kwalitatief hoogwaardige en betaalbare zorg in de regio. En dat deden we het afgelopen jaar volop. Zo hebben regionale ziekenhuizen het BeterDichtbij serviceconcept ingezet om in te spelen op de groeiende behoefte van consumenten en patiënten aan direct en digitaal contact. Door technologie is zorg op afstand mogelijk. Dit bespaart tijd voor de patiënt, de arts en andere zorgverleners en het voorkomt onnodige herhaalbezoeken in het ziekenhuis.

Samenwerken

Samen zijn we aan de slag gegaan om samenwerkingsperspectieven tussen het regionale ziekenhuis, de huisartsen en aanbieders van care te versterken. Er zijn uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor de regionale ziekenhuizen om met behulp van innovatieve contracten met zorgverzekeraars samen te werken met andere zorgaanbieders en welzijn in de regio. Door de regionale verankering kunnen wij zorg bieden waar het hoort en werken we samen om de zorg betaalbaar te houden.

De kracht van de SAZ ziekenhuizen ligt in de regionale inbedding en samenwerking in de zorg dichtbij de inwoners. We leren van elkaars transmurale projecten om gezamenlijk sneller, beter en efficiënter regionale populatiezorg te ontwikkelen. Dat doen we vanuit de triple aim-benadering, waarbij drie doelstellingen centraal staan: 1) verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg, 2) verbeteren van de gezondheid van een gedefinieerde populatie en 3) verminderen van de stijging van de zorgkosten. Door onze krachten te bundelen hoeven niet alle regionale ziekenhuizen het wiel uit te vinden, maar bundelen we krachten en werken we efficiënt aan kwalitatieve zorg.

Waardegedreven zorg

Met elkaar hebben we ook de eerste stappen gezet om in teams van ziekenhuizen met waardegedreven zorg/Value Based Healthcare projecten aan de slag te gaan. Inzicht in goede voorbeelden van andere regionale ziekenhuizen stimuleert en inspireert om de verbetercyclus in de eigen organisatie verder te bewerkstelligen en zo de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg nog verder te verbeteren.

Durf samen verantwoordelijkheid te nemen: gedreven en doelgericht
Terugkijkend heb ik de volgende punten geleerd:
•    Neem je verantwoordelijkheid.
•    Gezamenlijkheid brengt je verder.
•    Alles kan tot het moment dat het niet blijkt te kunnen.
•    Bij succes hoort ook de mogelijkheid dat je kunt falen.
•    Zorg voor een veilige omgeving.
•    Als je doelen stelt, focus je daar dan op.  

Mijn wens voor 2018 is dat de regionale zorg betaalbaar en toegankelijk blijft, want dat is het beste voor de patiënt. Doorgaan maar weer!

Yvonne Snel

Directeur SAZ (Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen)

Yvonne Snel_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top