BLOG

Herbezinning op de werkcultuur in de zorg

‘Ik kies nu voor mijn gezin’ zei Wouter Bos onlangs, een dag nadat Camiel Eurlings had aangegeven meer tijd aan zijn privé leven te willen besteden. Beide heren willen niet langer dag- en nachtdiensten draaien, zware verantwoordelijkheden dragen en altijd maar beschikbaar zijn. Ze willen hun kinderen zien opgroeien. Bos en Eurlings zijn geëmancipeerde mannen die de werkcultuur in politiek Den Haag aan de orde stellen. En met reden. De Haagse werkcultuur is nog geënt op het oude mannelijke kostwinnersmodel en dus uit de tijd.

Carrièrevrouwen

Niet eerder zaten er zoveel vrouwen in de Tweede Kamer als nu, Balkenende IV begon met vijf vrouwelijke ministers. Er is meer aan de hand, niet alleen het Binnenhof maar ook de wereld daarbuiten verandert. De vrouw achter vadertje Drees is niet meer. De echtgenote van Balkenende is mr.dr. Bianca Hoogendijk, een premiersvrouw  die haar eigen carrière serieus neemt.

Werkcultuur

Feminisering van de werkvloer is ook zichtbaar in de zorg. Ruim veertig procent van de huisartsen is vrouw. Naar verwachting zijn vrouwelijke artsen en specialisten binnen vijftien jaar veruit in de meerderheid. Deze vrouwen zijn niet allemaal getrouwd met een huisman die hen de zorg voor het gezin uit handen neemt. Vrouwen die in de zorg werken kampen met soortgelijke problemen als Bos en Eurlings. Net als de politiek is de zorg toe aan herbezinning op de werkcultuur.

Kernwaarden

Dit lijkt soms moeilijker dan het is. Maar het begint met een eenvoudige vraag over wat je als zorginstelling belangrijk vindt als het aankomt op de werkcultuur. Dus: ‘Wat zijn onze kernwaarden, welke werkhouding hoort hierbij en wat betekent dit concreet voor de manier waarop we met elkaar omgaan’? Betrokkenheid en ambitie zijn bijvoorbeeld prachtige kernwaarden, maar is een 52-urige werkweek voor een jonge vader of moeder, specialist in opleiding, wel zo fijn?

Net als de politiek moet in de zorg nagedacht worden over balans tussen werk en privé. Handen aan het bed én aan de kinderwagen.

Maaike de Vries

4 Reacties

om een reactie achter te laten

TpBlNSYP

1 februari 2012

This shows real epxretise. Thanks for the answer.

YzvYyLQMLsw

3 februari 2012

DSLkzr <a href="http://hbntdhphdyuk.com/">hbntdhphdyuk</a>

fgpbkClAcAoBTEpP

3 februari 2012

dZjKuk , [url=http://aqfbsxdaxpuc.com/]aqfbsxdaxpuc[/url], [link=http://jatzrolddhfx.com/]jatzrolddhfx[/link], http://xxxqlpajlpbe.com/

xfBdciEswPehXOOX

4 februari 2012

xuT07f <a href="http://knpntgbhrpgk.com/">knpntgbhrpgk</a>

Top