Finance

Wat kost ik eigenlijk?

Ik heb last van mijn knie. Nee, ik loop niet op krukken, zit zeker niet in een rolstoel. Ik kan wandelen, fietsen, zwemmen. Bijna alles eigenlijk. Maar als ik ga hardlopen, strompel ik drie minuten later met een van pijn vertrokken gezicht terug naar huis. Zelfs Machteld Huber kan dit niet gezond noemen.

Na twee jaar kwakkelen vind ik het genoeg geweest. Ik bel de huisarts, ga op consult en krijg een verwijzing voor de orthopeed. Er worden foto’s gemaakt, ik lig een half uurtje in de MRI, krijg een soort kniekrachttest bij de fysiotherapeut waarna ik een intensief programma volg om van het ongemak af te komen. Eén ding krijg ik niet: de rekening.

Knietraining

Ik heb geen idee hoeveel ik in een tijdsbestek van amper drie maanden aan zorg gekost heb. Dat gebrek aan kennis zorgt ervoor dat ik besluit voor het einde van het jaar nog maar een paar extra half uurtjes knietraining in te boeken, want ik heb recht op zoveel behandelingen…

Die manier van denken is logisch, maar volkomen verkeerd. Willen we de zorgkosten indammen, dan moeten we echte transparantie nastreven. Ziekenhuistarieven mogen dan openbaar worden gemaakt, maar hoe een behandeling vertaald wordt naar DBC’s en via de grouper en DOT’s leidt tot een declaratie weet haast niemand. Jaap van den Heuvel stelt in het essay in dit magazine dat het DBC/DOT-systeem gefaald heeft en afgeschaft moet worden. "Als je kosten wilt verlagen, moet je geen kosten gaan vergoeden."

Inzichtelijk

Toch moeten die kosten wel inzichtelijk zijn. Natuurlijk voor de zorgorganisatie en de verzekeraar, maar ook voor de patiënt. Ik wil mijn rekeningen thuisgestuurd krijgen, want ik wil weten wat ik kost. Pas dan kan ik bepalen of de zorg die ik gebruik in verhouding is met de opbrengst. 

Simon Broersma
Hoofdredacteur Skipr

Simon Broersma_311

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Maaike de Vries

19 februari 2018

Hoi Simon, de rekening krijg je inderdaad meestal niet (als je niet verzekerd bent voor fysiotherapie krijg je ‘m overigens wel), maar je kan waarschijnlijk achteraf wel zien wat er voor jou gedeclareerd is (vanuit de Zvw) op je declaratie-overzicht (inclusief Eigen Risico), groet! Maaike

hennie voeten

19 februari 2018

Herkenbaar! Als zorgconsument in een gekapitaliseerde (zorg)wereld wil ik vooraf de prijzen weten en niet pas op het declaratieoverzicht van mijn verzekeraar. Een paar jaar geleden kampte ik ook met beenklachten bij hardlopen. Ik consulteerde een sportarts (Isala Zwolle). Onderzoek, rongentoto's en een test bij de sportfysio werd geadviseerd. Die test kende ik niet en : hoeveel kost die test? Dat weten we niet, belt u met de afdeling facturen. Die wist het ook niet. Na kastje-muur en meermalen bellen kon niemand mij vertellen hoeveel dit zou gaan kosten. Terwijl je later wel de rekening moet betalen. Jijzelf of wij allen.

Top