BLOG

Volkstelling eenzame ouderen of echte betrokkenheid?

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil geld reserveren voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Want die is schrijnend, blijkt uit onderzoek, vooral voor 75-plussers. Het actieprogramma draagt de naam 'Eén tegen eenzaamheid'.

Eén van de maatregelen van het programma betreft een jaarlijks huisbezoek aan iedere 75-plusser door de gemeente.

De rapen waren gaar, zo bleek in ieder geval uit de reacties op de Facebookpagina van Plus Magazine.
"Dure ambtenaren die éénmaal per jaar langskomen: nee, geen goed idee."
"Wat n idioot plan... alsof mensen 1x per jaar hun ziel bloot leggen tijdens het verplichte bezoekje van een ambtenaar..."
"Het lijkt wel of het kabinet bezig is met activiteitenbegeleiding voor de ambtenaren... Wat een triest plan zeg!"
"Wat een onzin. 1x p jaar ouderen alweer afschepen met oude kruimels. Blijf bij mij weg aub. Dit is gewoon het leven. Sommige ouderen krijgen van hun kinderen en kleinkinderen aandacht en liefde en vooral begrip. De meesten krijgen dat om welke reden dan ook, ondanks kinderen en kleinkinderen helemaal niet meer. Dit is het LEVEN en neem het zoals het is. Ik leef mijn eigen leven. Prima. Hoef niet 1xp jr huisbezoek. Waanzin."
Ook de politiek krijgt ervan langs. "Wat een onzin: eerst bezuinigen op thuiszorg en bejaardenhuizen, en nu dan ambtenaren op bezoek. Bejaardenhuizen terug, eigen appartementje en als je zin hebt beneden een bakkie doen of gezamenlijk eten kaartje leggen."

Negatieve beeldvorming

Andere ouderen op de Facebookpagina van Plus Magazine voelen zich weggezet als ziek, zwak en misselijk: "Wat een betutteling!! Zal wel goed bedoeld zijn, maar de ouderen worden hier weggezet als infantiele figuren die alleen maar eenzaam zitten te wezen achter de geraniums."
"Eenzaamheid is een gevoel. Er is ook genoeg te doen waar ouderen naar toe kunnen. Vrijwilligerscentrales waar mensen een beroep op kunnen doen om bezoek te krijgen of leuke dingen mee kunnen doen. Alleen moeten ze de weg weten. Ouderen hebben het echt niet zo slecht in Nederland."

Een positieve uitzondering komt van een voormalige ouderenadviseur: "Ik heb zelf gewerkt als ouderenadviseur in A'dam. Preventieve bezoeken aan 75-plus ouderen was een van de hoofdtaken van ons. Informeren over de mogelijkheden voor de ouderen in de wijk en geheel A'dam. Ik zeg dan ook JA voor deze bezoeken!"

Ouderen zijn verschillend

Nét nu we te horen krijgen dat ouderen langer in goede gezondheid blijven leven, en daarvan moeten proberen te genieten, komt het stempel 'oud en dus eenzaam'. Terwijl ouderen van 75 jaar en ouder nét zo van elkaar verschillen als twintigers, dertigers, zestigers. Ze stereotyperen als 'eenzaam' doet geen recht aan hun persoonlijkheid en levenservaring.

Waarschijnlijk krijgen de meeste 75-plussers geen last van de huisbezoeken. Of ze zijn op pad of té druk achter de computer om een ambtenaar te woord te staan.

José van Berkum
Specialist ouderencommunicatie

Jose van Berkum nieuw_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top