Gastvrijheid

Maak van zwarte cijfers groene cijfers

Duurzaamheid is een ondergeschoven kindje in de zorg. Met het tekenen van de Green Deal voor de zorg is het in ieder geval onder de aandacht.

Ik ben het afgelopen voorjaar verhuisd. Mooi klein nieuwbouwprojectje. Niet te massaal, lekker in het groen. Omdat het nieuwbouw betrof, kreeg ik duizend en één keuzes voorgelegd. Isolatie van de garage? Zonnepanelen? Wel of niet koken op gas? Allemaal zaken die, los van het gebruiksgemak, ook over duurzaamheid gaan.

Nu ben ik geen duurzaamheids hardliner. Ik vind het belangrijk, maar niet koste wat het kost. Sterker nog: ik heb liever dat de duurzaamheid mij op termijn niets kost, maar dat het me wat oplevert. Als echte Nederlander kijk ik natuurlijk ook naar mijn portemonnee. Dus duurzaamheid is waardevol, zeker als je er niet krom voor hoeft te liggen.

In de zorg is het duurzame denken nog maar nauwelijks doorgedrongen. Er zijn her en der wat versplinterde initiatieven, maar van een georganiseerde aanpak leek tot voor kort geen sprake. De zorg werd steeds duurder, maar niet duurzamer. En dat terwijl er genoeg voorbeelden zijn, ook in de zorg, die laten zien dat duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan. Kijk alleen al naar het voorbeeld van de anesthesie-apparatuur van het Radboudumc, waar hergebruik een miljoen besparing oplevert. Waarom doen we dat niet voor alle ziekenhuizen in Nederland?

Green Deal

Gelukkig worden met de op 10 oktober getekende Green Deal 'Duurzame zorg voor een gezonde toekomst' nu de eerste stappen gezet om duurzaamheid in de zorg op te schalen. En daar heeft u als beslisser een belangrijk aandeel in.

In dit nummer van Skipr blijkt dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid meestal het gevolg zijn van bevlogen individuen op de werkvloer. Zij zien kansen voor duurzame verbetering en kostenbesparing. Het is aan u als beslisser om deze nieuwe mogelijkheden te delen met uw collega's en van elkaar te leren. Ik vraag u niet om koste wat het kost alles te verduurzamen. Kijk vooral ook naar uw jaarrekening, dat doe ik bij mij thuis ook. Maar als u van zwarte cijfers groene kunt maken, waarom zou u dat dan laten?

Simon Broersma

Hoofdredacteur Skipr

Simon Broersma_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top