BLOG

Haagse ziekenhuisdiscussie verdient nuance

Het AD berichtte vorige week dat Haagse zorginstelling HMC nadenkt over de toekomst van hun ziekenhuislocaties. Als toetje konden we ’s avonds lezen wat 'Hagenaars op internet schrijven' over de mogelijke sluiting van het Bronovo ziekenhuis.

Bij berichten over de toekomst van ziekenhuizen komen media (en sommige politici) niet verder dan roepen dat het 'schande' is, de schuld van de marktwerking en dat er toch vooral opheldering gezocht moet worden bij bestuurders die niet weten wat ze zitten te doen. De nuance mist en dat is doodzonde.

1. Het Bronovo is geen koninklijk ziekenhuis. Ja, het is een leuke Telegraaf kop, maar het helpt echt niet om te doen alsof een ziekenhuis er voor de eeuwigheid staat of een bijzondere status verdient. Het enige dat zou moeten tellen is of de noodzakelijke zorg in de regio ook in de toekomst geleverd kan worden. In Den Haag wonen ruim 500 duizend mensen, in de regio Haaglanden zo’n 1,4 miljoen. En ja, daar zitten ook drie Prinsesjes tussen die toevallig zijn geboren in het Bronovo;

2. Er zijn (in de regio) Den Haag te veel ziekenhuizen. Niet alleen HMC heeft meerdere locaties (Westeinde, Bronovo, Antioniushoeve). Ook het HagaZiekenhuis heeft er twee (Leyweg en Sportlaan). En dan heb je ook nog het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, het Lange Land in Zoetermeer, Alrijne in Leiden. Niet te vergeten de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Leiden;

3. De discussie zou moeten gaan over het leveren van zorg door een instelling, niet de toekomst van een gebouw. Of zoals minister Bruins stelde: een stapel stenen. Ziekenhuisgebouwen zijn niet heilig, goede zorg wel. En die wordt in de toekomst steeds vaker buiten het ziekenhuis geleverd;

4. Als het nodig is wil je het liefst zo dichtbij mogelijk naar het ziekenhuis kunnen. Nog belangrijker lijkt het me dat je de allerbeste zorg kunt krijgen. Op 5 locaties in Den Haag de allerbeste zorg verwachten is totaal onrealistisch. Misschien is het bij locatie Westeinde wat lastiger parkeren, maar is dat nou echt zo erg?  Van het Bronovo naar Westeinde is krap 5 kilometer of 10-15 minuten rijden met de auto. De RandstadRail stopt er voor de deur. Lijkt me een minimaal offer om ook in de toekomst goede zorg te kunnen krijgen. Probeer als Hagenees je irritatie over die reistijd maar eens uit te leggen aan een inwoner van Urk die 45 minuten rijdt naar ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Ga in gesprek met bestuurders

Het helpt echt niet om te berichten over wat 'Hagenaars op internet schrijven over de sluiting'. Veel belangrijker is het om te weten welke opties er zijn om de zorg in de regio Haaglanden goed en betaalbaar te houden. En in plaats van om opheldering te vragen: ga in gesprek met dokters en bestuurders van HMC. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde: goede zorg zo dichtbij mogelijk.

Ik ben blij dat ik in een stad woon waar de zorgaanbieder(s) anticiperen op ontwikkelingen en nadenken over hoe de zorg te behouden. Ik wens Den Haag journalisten en politici die niet met de wolven in het bos meehuilen maar zich een (kritisch) gesprekspartner tonen.

Daar bereik je veel meer mee dan roepen dat het 'een schande' is. Wat helpt is een zorginstelling die de luiken open blijft houden en de dialoog met de omgeving in openheid voert. De verklaring die men gisteren op de site publiceerde is een goede eerste stap.

Bart Visser

Econoom en communicatiedeskundige

Bart Visser_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top