BLOG

De zorgwinstenwet van Arno Rutte

Taal is misschien wel het machtigste wapen van een politicus. Je zet het in om je eigen boodschap te verpakken, om de ander te ontmaskeren of sóms om je ware bedoelingen te verhullen.

Ruim vier jaar geleden besprak de Tweede Kamer de wet die ziekenhuizen zou toestaan om winst uit te keren aan private investeerders. Een idee dat op grote weerstand van burgers en zorgverleners kan rekenen. VVD-Kamerlid Arno Rutte was en is één van de aanjagers van deze wet. Onlangs drong hij in een interview in dagblad Trouw opnieuw aan op het schrappen van het winstverbod. Als het aan de VVD ligt dan wordt deze wet - die in de Tweede Kamer ook steun kreeg van PvdA en D66 - nu snel door de Eerste Kamer aangenomen.  

Pikant is dat Rutte zelf ook wel aan heeft gevoeld dat winstuitkering door ziekenhuizen veel mensen bepaald niet lekker in de oren klinkt. Zo diende hij tijdens de wetsbehandeling een wijzigingsvoorstel is om de naam van de wet te veranderen. Voortaan moest niet meer gesproken worden over  'voorwaarden voor winstuitkering aanbieders medisch-specialistische zorg' maar over  de 'Wet vergroten investeringsmogelijkheden in medisch-specialistische zorg.'

Investeringsmogelijkheden in plaats van winstuitkering. Het klinkt een stuk vriendelijker maar het komt natuurlijk op hetzelfde neer. Het doel van de wet blijft hetzelfde, namelijk ziekenhuizen toestaan om winsten niet te benutten voor investeringen in de zorg maar om deze uit te keren aan private investeerders.

En dat betekent dat uw zorgpremie straks omgezet wordt in dividend voor investeerders in ziekenhuizen. Arno Rutte wist dat natuurlijk heel goed op het moment dat de wet in de Tweede Kamer werd behandeld. Vandaar ook dat hij er alles aan doet om de discussie af te leiden van de winstuitkering en privatisering die hij met de zorg voor ogen heeft.

De Eerste Kamer beslist binnenkort wat er precies met de zorgwinstenwet van Rutte gaat gebeuren. Als het aan mij ligt dan dwingt de Eerste Kamer de regering om die wet van tafel te halen. Want uw en mijn premiegeld is bedoeld voor zorg en niet om beleggers een leuk rendement te verschaffen.

Maarten Hijink

Tweede Kamerlid voor de SP

Maarten Hijink_nieuw

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Leo J van Oudheusden

21 januari 2019

Het is niet te geloven dat de neoliberale VVD als promotor van de corporate state samen met de zorgverzekeraars kliek probeert de hoge premies bijna rechtstreeks door te sluizen naar de financiers. Een goed regionaal georganiseerde zorg op alle niveaus met een single payer systeem is noodzakelijk. Niet een systeem waarin ziekenhuizen zomaar onder dwang van ZV zilveren kruis gesloten worden. Veel patienten zijn hiervan het slachtoffer. De overheid heeft de grondwettelijke taak voor goede zorg. Onder leiding van de VVD is de zorg bijna volledig uitgekleed!!

Top