BLOG

Een prachtige communicatie coup van Klink

De presentatie van demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid klopt van geen kanten. Hij spreekt wat lijzig, hij hangt in zijn stoel of achter het katheder. Als Klink een das draagt lijkt die maar half aangetrokken, alsof hij wil zeggen: ik heb wel een  das om geknoopt maar dat was niet de bedoeling. Maandagavond bij Pauw & Witteman piepte een wit t-shirt onder zijn open boord naar boven. Daar voelt Klink zich kennelijk prettig bij, maar het maakt zijn uitstraling er niet volwassener op.Kortom:  Klink kom niet over als een krachtige bestuurder.

Geloofwaardigheid Ab Klink

Maar het interessante is dat Klink uitermate geloofwaardig is. De CDA-bewindsman spot met de televisiewet dat tachtig procent beeld is en twintig procent inhoud. Klink staat voor de inhoud en maakt dat schijnbaar moeiteloos duidelijk. Hij spreekt in korte, heldere zinnen, luistert goed naar vragen, durft tegenvragen te stellen, is geestig maar kan ook vilein zijn.

Authenticiteit

Klink komt dicht in de buurt van een volledig authentiek  optreden. Dat is knap. Want authentiek zijn, jezelf zijn, het is mode in communicatieland, maar meestal is het beter om het vooral niet te zijn. Wanneer iemand helemaal  zichzelf is dan levert dat vaak zo’n afwijkend gedrag op dat de boodschap niet meer overkomt.

Ontwijken lastige vragen

Afgelopen maandag ontweek Klink bij Pauw & Witteman vrij handig enkele lastige vragen. Waarom staat hij op plek vier op de lijst van het CDA, omdat er op twee per se een vrouw moet staan? Door deze vraag, die in de introductie werd gesteld, zelf ’lastig’ te noemen, haalde hij de angel er uit. Want noch Pauw noch Witteman kwam er op terug.

Een andere vraag was of Klink op het CDA-congres ook had staan klappen voor oud-premier De Jong die oud-PvdA leider Wouter Bos onparlementair ‘gemeen’ en ‘achterbaks’ noemde. Klink noemde het optreden van De Jong ‘authentiek’ en zei dat het niet zijn woorden zouden zijn geweest. Maar hij speelde de bal terug door de presentatoren voor te houden dat zij na het héle betoog van de krasse De Jong ‘zelf ook geklapt zouden hebben’. Daar hadden de presentatoren niet van terug.

Ministeriële framing

Sommige media verweet Klink aan ‘beetje een framing’  te doen als het over de crisis in het CDA en meer bijzonder het zwakke leiderschap van premier Balkenende gaat.  Vervolgens ging Klink de medische specialisten zelf framen. Hij zette de specialisten weg als zakkenvullers (‘de salarissen zijn behoorlijk uit de hand gelopen’). De ziekenhuisbestuurders mogen in de toekomst het geld verdelen. Harder werkende specialisten zullen volgens Klink wel beter beloond worden, evenals het leveren van kwaliteit. Opnieuw ministeriële framing: specialisten werken niet hard en leveren slechte kwaliteit.

Communicatie is timing. Klink haalde live op televisie hard uit naar de specialisten, die de brief nog niet hadden. Pas een dag of zelfs twee dagen later sijpelden hun – voorspelbare – afwijzende reacties door. Wel een mooie quote van de voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten in het FD: “De minister doet alsof we Griekenland zijn. Selectief shoppen in gegevens en er politiek misbruik van maken”. Maar  die is de meeste mensen ontgaan. Naar het optreden van Klink keken meer dan een miljoen mensen.

Communicatief gezien een prachtige coup van Klink.

Ewoud Nysingh
Communicatiestrateeg   

Bekijk het optreden van Klink in Pauw & Witteman

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

29 april 2010

volkomen terechte pluim voor de minister van nysingh. heldere waarneming. klink heeft een geweldig denkraam en een respectabel waardenstelsel. hij beheerst zijn vak en is een volkomen natuurlijke communicator: in evenwicht met zichzelf, en veel flexibeler dan verondersteld. klink schrikt niet terug voor duidelijke taal in een sector waar de belangenbehartigers elke vorm van kritiek als een wespensteek ervaren. dat hij terug wil naar een vorm van budgettering is een noodgreep, ingegeven door verkeerde inschattingen aan de kant van vws en het-onderste-uit-de-kan-gedrag van sommige medische specialisten. zij weigeren in te leveren, dus wordt het: niet goedschiks dan maar kwaadschiks. who is to blame?

Top