HRM

Wonen met behulp van uw pensioengeld

Soms krijg ik de vraag of het geen goed idee zou zijn als we aan onze deelnemers hypotheken zouden verstrekken. Die vraag kregen we al langer en we zijn er ook mee aan de slag gegaan. Sinds 2015 bestaat er een zorg-en-welzijn-hypotheek. Speciaal voor wie werkt in de sector zorg en welzijn en met gunstige voorwaarden.

De ledenorganisatie PGGM&CO, waar al onze deelnemers lid van kunnen worden, deed onderzoek naar de hypotheek-wensen van mensen die werken in de sector zorg en welzijn. Aan de hand van die wensen is de zorg-en-welzijn-hypotheek ontworpen.

Gunstig

Behalve een gunstige rente, kent de hypotheek een aantal kenmerken die speciaal voor mensen in de zorg en welzijn van belang zijn. Zo telt de onregelmatigheidstoeslag gewoon mee als inkomen. Datzelfde geldt voor inkomsten uit nul-urencontracten; ook die tellen mee bij de berekening hoeveel je kunt lenen. Daarnaast kunnen ook artsen in opleiding en leerling-verpleegkundigen al in aanmerking voor een hypotheek.

Groei

Dat we met deze hypotheken voldoen aan een behoefte, blijkt uit de cijfers. Inmiddels hebben ruim 10.000 mensen in de sector een hypotheek genomen. In totaal gaat het nu om leningen ter waarde van meer dan twee miljard euro. En de groei zet door. Niet alleen deelnemers die een hypotheek hebben afgesloten profiteren daarvan; ook de rest van de deelnemers heeft er wat aan. De hypotheken zijn namelijk een relatief veilige belegging, en ze leveren vandaag de dag meer rendement op dan staatsleningen. Goed voor huizenkopers, goed voor uw pensioen. 

Groen wonen

En onze hypotheken zijn óók nog eens goed voor het klimaat. Want wie energiezuinig wil wonen, kan met onze hypotheek extra profiteren. Voor bezitters van huizen met energielabel A, is er een korting op de rente. Datzelfde geldt voor mensen met een minder goed energielabel, die hun huis aanpassen om het A-label te bereiken. Zo stimuleren we de verduurzaming van Nederland. En dat kost eigenlijk niets, omdat energiezuinige huizen een minder risicovolle hypotheek opleveren. Enerzijds omdat de woning meer waard is, anderzijds omdat de eigenaren een lagere energierekening hebben en hun hypotheek daardoor makkelijk kunnen betalen. Dat lagere risico dat wij lopen, vertaalt zich in een iets lagere rente die we vragen. 

Ook deze groene variant slaat aan. Deze week  bereikten we het punt dat 20% van onze hypotheekportefeuille is belegd in woningen met energielabel A. In totaal dus 400 miljoen euro.

Meer weten over de hypotheek speciaal voor mensen die werken in de zorg en welzijn? Hier  vindt u alle informatie.

Peter Borgdorff

Directeur PFZW

Peter Borgdorff_311

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bavh

29 mei 2019

Beste Skipr, wat is voor jullie belangrijker: je lezers die een blog verwachten of een adverteerder die in een “blog” zijn hypotheekjes wil verkopen?

Top