BLOG

Bestuurlijk kickboksen tussen KNMP en UVIT

Het recente gekijf tussen apothekerskoepel KNMP en zorgverzekeraar UVIT heeft een hoog tokkiegehalte. Als dit het verheffende voorbeeldgedrag is waaraan we ons moeten optrekken, dan kunnen we nog beter de Geenstijl-reaguurder imiteren. Waar gaat dit partijtje bestuurlijk kickboksen over? De apothekers zouden, aldus UVIT,  de boel geflest hebben, omdat ze patiënten andere medicijnen hadden meegegeven dan ze bij hen hadden gedeclareerd.

Frauduleus declareren

De Peter R. de Vries van de zorgverzekeraars, UVIT-bestuurder Martin "Bonje", was een tijdje terug een gi-gan-ti-sche fraude op het spoor gekomen. Tweederde van de apothekers zou frauduleus declareren. Heftig. Als dat waar is dan heet dat in de volksmond inderdaad oplichterij, zwendel, bedrog.  Dit vergrijp onthulde hij in een speciale commissie van stand onder leiding van procesbegeleider Alders die het vertrouwen tussen apothekers en zorgverzekeraars moet opkrikken. Goede actie, Peter R., eh Martin, je gesprekspartner voor knoeier uitmaken. Dat klaart de lucht, zoiets helpt!

Robin Hood

‘Nietes’, beukten de apothekers terug, ‘dat hebben we niet gedaan. We hebben juist de patiëntenzorg hoog gehouden. We moesten wel. Die goedkope medicijnen die we van jullie moesten meegeven, waren er niet. Dus moesten we die andere meegeven. En weet je waarom? Door jullie! Jullie, zorgverzekeraars, jullie kopen restpartijtjes op bij onbetrouwbare dumpleveranciers in India. Weet je waarom? Nou, nou… ?  Omdat jullie daar kortingen en bonussen bij krijgen. Wij werden er niet beter van geworden. En het gaat maar om vier medicijnen. Vier!’ Ik geef toe, dit was een geweldige knal van de apothekers: niet UVIT was de morele Robin Hood van de gezondheidszorg, maar de ploeterende pillendraaier.

Intensieve controle

‘Dat zal best, maar jullie blijven gore zwendelaars’, scholden de verzekeraars terug, ‘jullie hebben echt wel andere dingen gedeclareerd, echt wel. Ook al leverde het je niks op, jullie blijven bedriegers. Het gaat om het principe. Alles draait om ver-trou-wen. Daarom willen we nu al jullie boeken inzien om te kijken of jullie bij andere pillen en poedertjes ook de zaak belazerd hebben. Want waar rook is, is vuur.’ Goed zo UVIT, speel de kaart van Stalin ‘vertrouwen is goed, controle is beter’. De eerste stap op weg naar betere verhoudingen is intensieve controle.

Bestuurlijk kruistrappen

Inmiddels binden de verzekeraars in en hebben ze het F-woord laten vallen. Ze doen nu onderzoek doen naar onjuiste declaraties. Terecht natuurlijk, maar wel jammer voor de liefhebber van bestuurlijk kruistrappen. Van afstand lijkt het me dat de apothekers een beetje dom gehandeld hebben. Natuurlijk moeten ze andere medicijnen leveren als de ramsj niet is geleverd, maar dat moeten ze dan wel braaf opschrijven. En die bestuurders van UVIT zouden eens met Alders een cursusje de-escalerend gedrag kunnen doen onder leiding van een dure Berenschotconsultant. Misschien willen die het wel zwart doen.


Joep Schrijvers

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

10 mei 2010

Weet je wat het corrupte is mbt UVIT, is dat UVIT de apothekers verplicht hele dure middelen af te leveren (terwijl er een veel goedkopere variant is) en achter de deur krijgen ze dikke kortingen van de fabrikant die UVIT in zijn zak steekt; "onder couvert aanbesteden" heet dit model. Waar ze in het verleden de apotheker voor verketterden doen ze nu zelf, maar ja dan is het anders!Wat ook opmerkelijk is dat voor alle klanten van UVIT preferentie geldt, alleen niet voor IZA (de in I in UVIT) die mogen alles hebben ...en wat zijn IZA klanten......jawel ambtenaren... "all animals are equal, but some are more equal than other.

Tjioe

13 mei 2010

Van afstand lijkt het me dat de apothekers een beetje dom gehandeld hebben. Natuurlijk moeten ze andere medicijnen leveren als de ramsj niet is geleverd, maar dat moeten ze dan wel braaf opschrijven.Dit is hoe het in theorie zou moeten. Gelukkig ben ik al met pensioen maar wat je daar opschrijft kost kapitalen. Als je van ruim 50 middelen alles moet omzetten naar wat je gaat afleveren, dan wil ik graag van jou daar wel het loon voor hebben. Ik moet me aan de regels houden waardoor ik op die producten al verlies lijdt. Wist u dat het afleveren van een doosje simvastatine 40 mg door de groothandel naar de apotheek DUURDER is dan het geneesmiddel zelf? Het is toch ook te zot voor woorden dat dat doosje DUURDER is (per 30 stuks) dan een rolletje Mentos of King pepermunt.En dan moet ik als ik me aan de regels die de verzekeraars hebben opgesteld nog meer werk en tijd besteden omdat zij hun geneesmiddelen niet kunnen leveren? Door alles om te boeken en opnieuw in te voeren? Weet u hoeveel tijd en geld dat kost?Daarnaast zou u eigenlijk een heel erg leuk en simpel navraag bij de IGZ moeten doen. Hoeveel RECALLS zijn er de afgelopen 1-2 jaar geweest? Dit zijn dus geneesmiddelen die in de handel zijn gegooid omdat ze zo goedkoop zijn dat er niet goed op de kwaliteit wordt gecontroleerd. En hoeveel was dat 5 jaar geleden?Kwaliteit heeft zijn prijs. Alleen wil men dat in Nederland niet betalen. Het is toch ook wel raar dat de RANBAXY simvastatine die werd gebruikt voor het openbreken van de farmaciemarkt in CANADA is afgekeurd ivm slechte kwaliteit en dat dit in Nederland WEL is toegestaan. De hele lading is dus maar verscheept naar Nederland en op de markt gebracht.

Christien Boone

16 mei 2010

ach meneer Schrijvers, waarschijnlijk hebben ze bij UVIT uw boek goed gelezen "hoe wordt ik een rat". Misschien kunt u ons apothekers ook eens een cursus geven. Ik heb namelijk vorig jaar uw boek met plezier gelezen en ik meen me te herinneren dat u er ook een panklare cursus van heeft.met vriendelijke groeten

Christien Boone

apotheker

yWsxycUncBSXzY

4 juli 2012

Ik laat een hele andere riatcee achter, ik lees heel graag uw stukjes op maandag. Dat is 1 en ten tweede heb ik net van jullie bericht gehad dat ik de winnares ben van het aanmelden van de nieuwsbrief met een fantastsich cadeau in het vooruitzicht. Wat een bofkont ben ik.Weer lid na een tijdje gestopt te zijn, maar kocht hem elke maand hahahah.Dank juliie wel voor heel wat uurtjes leesplzier, nu het koken nog.

Top