BLOG

Zorgverzekeraar CZ kiest voor beste maagbandjes

Weg met de prutsers. Eindelijk een zorgverzekeraar die durft: CZ wil dat ziekenhuizen alleen doen waar ze goed in zijn. Maagbandjes bijvoorbeeld. Elke chirurg moet minstens vijftig van dit soort ingrepen per jaar verrichten. Anders valt het doek.

Topzorg

Zorg kan altijd beter, beweert de Tilburgse zorgverzekeraar CZ. Een open deur, maar helaas al te waar. Niet alle dokters zijn even goed. Niks topzorg: vaak wordt de internationaal vereiste minimumnorm geeneens gehaald.

Dat kan anders. Daarom wil de verzekeraar vanaf 2011 alleen nog contracten sluiten met ziekenhuizen die de beste medische kwaliteit bieden. Te beginnen bij de bariatrische chirurgie, als er een maagband wordt geplaatst bij een veel te zware patiënt. Ook voor andere medische behandelingen wordt straks uitsluitend de beste kwaliteit gecontracteerd.


Goed plan. Leve het verschil. En weg met de prutsers. Deze stap kan niet genoeg worden geprezen, al blijft het slechts een begin en kraaide de haan van de SP als vanzelfsprekend meteen ‘schande’.

Voorlopersrol CZ

Onder bestuursvoorzitter Mike Leers was CZ een voorloper. Ook opvolger Wim van der Meeren, voorheen ziekenhuisbestuurder, wil zich onderscheiden. Terecht. Hij kan een held worden als de kwaliteit van zorg in het hele land inderdaad naar een hoger plan wordt getild.

Kwaliteit van zorg

CZ bezweert dat haar voornemen de verzekerden niets kost. Soms moet er wel verder worden gereisd. Patiënten die naar de beste dokter willen, kunnen immers niet meer vanzelfsprekend terecht in het ziekenhuis om de hoek. Is dat erg, als de beste dokters aantoonbaar minder complicaties hebben, hun patiënten minder infecties kennen en sneller op de been zijn?

Transparantie

Veel te lang is er in Nederland om de hete brij heen gedraaid. Elke poging wordt getorpedeerd om de prestaties per individuele specialist publiekelijk met elkaar te vergelijken. Wie kent er het verwijtbare sterftecijfer per specialist? Toch is dat een bruikbaarder schiftingsinstrument dan het gemiddelde mortaliteitscijfer per ziekenhuis waar nogal wat over te doen is.

Oproep aan CZ

Raar. Elke dokter weet precies waar hij zijn eigen kind of moeder heen stuurt als er een medische ingreep nodig is. Elke arts weet eveneens welke collega je absoluut moet mijden. Kom op, CZ: er is veel meer werk aan de winkel. Deel ook dit soort kennis met de verzekerden. Dat ontstaat er pas echt verschil.


Willem Wansink

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top