BLOG

Patstelling na verkiezingen? Voer de tweede stem in

Eén stem is niet genoeg. De kiezer heeft geen invloed op de coalitie die er uit de bus rolt. Neem de burgers serieus. Geef iedereen een tweede stem.

Oude democratie

Bij parlementsverkiezingen heeft elke kiesgerechtigde één stem. One man, one vote. Zo gaat dat in Nederland, een oude democratie die zich in een fascinerende overgangsfase bevindt.

Ontkerkelijking

Eindelijk heeft de ontkerkelijking de kiezers in de provincies bereikt. Maar wat gebeurt er met de stem van iemand die niet langer Balkenende wilde en op Wilders stemde, op de VVD of toch de PvdA? Wat is deze stem waard?

Dat weet niemand. Omdat de Nederlandse kiezer niets te zeggen heeft over de coalitie die er straks tot stand komt. Dat spel vindt plaats achter gesloten deuren.

Formatie

De formatie wordt lastiger dan ooit. Gaan “we” over rechts of wordt het toch Paars-3? Hoeveel coalitiepartners doen er mee? Kan VVD-leider Rutte wel een kabinet leiden met drie linkse partijen?

Strategische stem

Gisteren bezocht ik mijn vriend en oud-collega Bob de Ronde, jarenlang NOS-verslaggever en daarna mediacoach. Hij was de eerste trainer met een eigen tv-studio. Bob is een beetje erg ziek,  maar inspirerend als altijd.

Hij suggereerde iedereen een tweede stem te geven. De eerste stem gaat naar de favoriete partij. De tweede stem is strategisch. Hij bepaalt met welke partij bij voorkeur een coalitie wordt aangegaan.

De tweede stem zet de “kleur” en geeft de richting aan die het land op moet. De eerste stem telt volledig mee, de tweede voor tien of twintig procent. De tweede stem is een advies. Hij biedt perspectief en meer vertrouwen in de politiek.

Grondwetswijziging

Helaas vereist dit idee een grondwetswijziging. Beide Kamers moeten ermee instemmen. Waarom niet? Dit land telt vele mondige burgers. Zij willen invloed uitoefenen op hun maatschappelijke toekomst. Geef ze die tweede stem.


Willem Wansink

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top