BLOG

De fabel van de moraal en de zieke man

Er was eens een zieke man. Hij was al héél erg lang ziek. Het leek wel een eeuwigheid. Sommigen noemden het chronisch. Anderen fluisterden dat hij ongeneeslijk ziek was. Hijzelf dacht er maar liever niet te veel over na.

Dag 1: de dokter

Op een dag (een maandag) bezocht de zieke man een dokter. Hij had gehoord dat het dan beter met hem zou gaan. De dokter kwam heel deskundig over want hij sprak nogal moeilijke woorden. Bovendien had hij maar weinig tijd. En ook daaruit bleek natuurlijk dat hij ontzettend knap was. Kennelijk wilde iedereen naar zijn spreekuur en was het heel druk. Wat een geluk dat hij ook even mocht komen! De dokter gaf hem een medicijn. Daar zou hij niet beter van worden, maar wel verlichting van ervaren. Met plezier betaalde de zieke man de rekening.

Dag 2: de onderzoeker

De tweede dag bezocht de zieke man een bekende onderzoeker. Hij had gehoord dat deze man een medicijn zou kunnen maken dat hem zou genezen. ‘Inderdaad, er is méér onderzoek nodig’, zei de beroemde onderzoeker. En meteen daarna: ‘En ook meer geld’. Met plezier trok de zieke man zijn beurs voor dat goede doel.

Dag 3: de minister

De derde dag bezocht de zieke man de minister. Hij had gehoord dat de minister geld had om onderzoek te betalen. Misschien zou dan iedereen genezen kunnen worden en ook veel sneller. ‘Inderdaad, mijn macht is héél groot’, zei de minister. En meteen daarna: ‘Maar dan moet ik wel herkozen worden’. Met plezier werd de zieke man lid van zijn partij (en betaalde daarvoor). Ook doneerde hij in de partijkas voor de aanstaande herverkiezingscampagne.

Dag 4: de econoom

De vierde dag bezocht de man een econoom. Een echte doctorandus. ‘Er is teveel aanbodgerichte zorg’ zei deze expert, ‘en daarom luistert men niet echt naar u’. Vervolgens raadde hij een nieuw stelsel aan, waarvoor overigens eerst flink geïnvesteerd moest worden. Dat zou lopen via extra belastingen. De zieke man had het er graag voor over.

Dag 5: de consultant

De vijfde dag had de zieke man een lunchafspraak met een consultant. Dat was al een investering op zich, want het bleef niet bij een gewoon broodje. De consultant wees de ziek man De Weg. Die had de zieke man al lang gezien, maar het had wel wat dat deze professional dat nog es tegen hem zei. De consultant bood ook zijn diensten aan. Hij noemde het een inspanningsverplichting. Dus kocht de zieke man coaching.

Dag 6: de verzekeraar

Op de zesde dag had de zieke man nog een beetje energie over. Hij ontdekte dat er ook verzekeraars waren. Ze verzekerden niet tegen de ziekte, maar wel tegen de kosten van de ziekte. Men wilde hem ontvangen. De zieke man bleek al verzekerd, dus dat was een gelukje. Men (de zieke man wist achteraf niet meer wie er tegen over hem zat, dus daarom staat hier: ‘men’) stelde voor om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dus kreeg de zieke man een offerte en een brochure mee.

Dag 7: de wijze

Op de zevende dag hield de man rust. Hij overzag zijn werk en zag dat hij nog steeds ziek was. En moe. Hij besloot om een wandeling te maken. Toen de zieke man al een paar uur door het bos gedwaald had kwam er een wijze vrouw (het kan ook een man geweest zijn) naast hem lopen. De zieke man vertelde als vanzelf over de afgelopen week. Tot slot vroeg hij aan de wijze: ‘Het was een leerzame week, maar wat is nu volgens u de moraal?’. De wijze man (het kan ook een vrouw geweest zijn) liep nog een mijl met hem op. Toen keek hij de zieke man in de ogen en zei ze: ‘Ik heb geen moraal kunnen ontdekken’.

Opeens was de zieke alleen in het bos. Fabelachtig zo’n bos, en wat een heerlijke wandeling!


Maarten Ploeg
Directeur Diabetes Vereniging Nederland

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top