BLOG

Concurreren op onderzoek

In de overmaat aan berichtgeving over de zaken die Nederland echt bezighouden -kabinetsformatie, WK Voetbal  en Tour de France- komt de specialistenstaking in de media in het gedrang. Ik had daar naar uit gekeken, maar tot nu toe zag ik alleen een foto van wat jolige witte jassen in den Haag. Terwijl ze zichzelf toch ziek hadden verklaard. Zelfdiagnose bij artsen is altijd een probleem.

Perinatale sterfte

Het enige “medische” nieuws lijkt nu weer de overmaat aan kindersterfte te zijn na een publicatie vanuit de Erasmus Universiteit, waarover ook alweer vragen zijn gesteld aan demissionair minister Klink. Terwijl toch eind april in Maastricht al in het voortreffelijk proefschrift van De Reu hetzelfde nieuws was verspreid. Sterker nog, al twintig jaar toont De Reu aan dat de perinatale sterfte in ons land aanzienlijk hoger is in andere ontwikkelde landen. Of dat nu het systeem is van primair eerste lijnsverloskunde  of dat het zit in de basisfilosofie – zwangerschap is een natuurlijk verschijnsel versus iedere zwangerschap moet worden gezien als een dreiging voor moeder en kind- zijn maar enkele vragen. Moet er meer onderzoek mogelijk zijn bij de zwangere? Meer echo’s, zoals De Reu bepleit. In ieder geval heeft ZonMw nu een onderzoeksagenda zwangerschap en geboorte vastgesteld die de komende zich zal richten op die interventies die noodzakelijk zijn om perinatale sterfte te voorkomen.

Waardeoordeel

Waarom zijn we niet eerder met een dergelijk onderzoek gekomen? Er was toch al informatie genoeg?
ZonMw geeft daarin duidelijkheid: “De onderzoeksagenda is mede gebaseerd op een signalementstudie Zwangerschap en Geboorte 2010 die door het Erasmus MC is uitgevoerd in opdracht van ZonMw”.
Dus het wachten was op een degelijk en door ZonMW gesubsidieerd onderzoek. Daar kan natuurlijk een Maastricht’s proefschrift van nog wel een verloskundige niet tegen op.

Jan Aghina

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top