BLOG

Kabinetsformatie vanaf de bank

In mijn jeugd voetbalde ik bij amateurvereniging VVAC. Nou ja voetballen, bij veel wedstrijden zat ik helaas op de bank. Onze leider stelde graag steeds hetzelfde ‘winning team’ op en daarin pasten blijkbaar niet mijn kwaliteiten als linksback. Bondscoach Van Marwijk hanteerde dezelfde strategie en niet zonder succes.

Spelregelkampioen

Inmiddels volg ik ook de formatie van een nieuw kabinet vanaf de bank. Niet alleen omdat die zich beperkt tot Paars+, maar ook omdat ikzelf een punt heb gezet achter mijn politieke carrière. Niet meedoen is wel even wennen. Toch heeft het op de bank zitten ook zo zijn voordelen. Je kijkt met enige afstand naar het speelveld. Bij VVAC werd ik daardoor spelregelkampioen. En wanneer ik nu op afstand naar de kabinetsformatie kijk zie ik dat er ook nadelen kleven aan een gesloten proces.

Oor voor suggesties

Dringen goede suggesties vanuit de samenleving wel voldoende door tot de onderhandelaars? Natuurlijk, iedere maatschappelijke organisatie ontvangt van de informateurs een keurige ontvangstbevestiging. Maar in die grote stapel brieven kunnen misschien waardevolle suggesties over het hoofd worden gezien. Zoals die van de gezamenlijke cliënten-, ouderen- en gehandicaptenorganisaties. 
Nog voordat de formatie echt op gang kwam presenteerden zij vorige maand een hervormingsplan voor de langdurige zorg. Deze levert niet alleen een besparing van 2,1 miljard op, maar leidt ook tot een kwaliteitsverbetering. Door integraal te werken en de regie met een persoonlijk budget bij de cliënten zelf neer te leggen kan de zorg eenvoudiger en dus ook doelmatiger worden georganiseerd. Voor die eigen regie is wel een onafhankelijke en professionele cliëntenondersteuning noodzakelijk, zo stellen de gezamenlijke organisaties. Door de cliënten wegwijs te maken in de complexe regelgeving en door te investeren in hun eigen kracht en sociale omgeving wordt hun maatschappelijke participatie beter mogelijk. De recente Maatschappelijke Business Case van MEE bewijst dat daarmee de kosten voor de maatschappelijke baat uitgaan.

Voorkeursbehandeling

De kabinetsinformateurs streven naar een beknopt regeerakkoord op hoofdlijnen. De regeringspartijen kunnen daarbij dankbaar gebruik maken van het gezamenlijke hervormingsplan van de cliënten-, ouderen- en gehandicaptenorganisaties. Hun hervormingsplan verdient zo’n voorkeursbehandeling, want zij zijn tenslotte niet de bankzitters maar de echte spelers in het zorgveld.


Jan de Vries
Was tot en met 16 juni 2010 Kamerlid en zorgwoordvoerder voor het CDA en start per 23 augustus 2010 als directeur van MEE Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top