BLOG

Vakantiestress: spelregels voor goed bestuur

Drukte op de laatste dagen voor de vakantie. Zo’n gevoel van de boel goed willen achterlaten en van alles willen afronden… Bij terugkomst met een schone lei willen beginnen. Dat lukt me toch nooit zoals ik dat idealiter voor ogen zie.De laatste jaren is er eigenlijk nooit meer sprake van een zomerdip. Ietsje later beginnen, ietsje eerder weg om nog een beetje buitenlucht te pakken. Dat heb ik eigenlijk al lang niet meer meegemaakt.

Puzzelen over financiering

Hadden we vorig jaar tijdens de zomerperiode de voorbereidingen op de grieppandemie, (die overigens hebben gezorgd voor up-to-date draaiboeken!)
dit jaar werden we aan het begin van de zomer verblijd met de aankondiging van –alweer- een flinke korting op de ziekenhuisbudgetten per 2011. Helaas
is het al een paar jaar de gewoonte dat het niet bekend is hoe de ziekenhuisfinanciering er het jaar daarop uit ziet. Krijgen we wel of niet maatstafconcurrentie, wel of niet Z-waarde, wel of niet DOT, wel of niet uitbreiding B-segment, en zo nog meer. En daar zitten we dan altijd zo tussen juni en september over te puzzelen.

Overschrijding?

Kennelijk hebben we –zonder het met elkaar te weten- de macrokaders weer heel erg overschreden. Terwijl we deze kabinetsperiode voor het eerst reële ramingen hadden. En ook al een flinke doelmatigheidskorting in de boeken hebben staan. Maar dan toch zo’n 700 miljoen eroverheen??

Onderbouwing cijfers

Het is natuurlijk ‘netjes’van minister Klink dat hij –conform de begrotingsspelregels- zelf de overschrijdingen wil oplossen binnen zijn eigen begroting. Ook netjes dat hij ook hij de boel opruimt in de zomer voordat een nieuwe ploeg aantreedt. – Ook een soort zomerstress-  Probleem is natuurlijk wel dat we geen enkel feit hebben aangereikt gekregen waaruit blijkt hoe die overschrijdingen tot stand zijn gekomen. En dat we die nu zelfs via een WOB-procedure boven tafel moeten krijgen, doet een beetje denken aan die andere discussie met de medisch specialisten. Daar is ook door de rechter aangegeven dat de onderbouwing van de feiten aan de matige kant is.

Opkrabbelen

Dat de zorg in Nederland doelmatiger kan is een feit! Dat we uit het dal van een enorme economische crisis opkrabbelen ook. Dat we voor grote vraagstukken staan over de betaalbaarheid en duurzame toegankelijkheid van de zorg idem. Daar moet die nieuwe kabinetsploeg een goed plan voor neerleggen (waar het veld overigens goed bij kan en wil helpen)

Spelregels

Maar dan is het wel “handig” als er door Den Haag een aantal spelregels inzake goed bestuur hoog worden gehouden. Eén daarvan is dat je op zijn minst moet kunnen snappen en begrijpen waar die overschrijding dan in zit. Een andere dat ook diegene die die zorg heeft ‘besteld’ – de zorgverzekeraar- daar deelgenoot in wordt. Een laatste dat je voor belangrijke wijzigingen de tijd neemt en streeft naar kwaliteit en acceptatie. Minister Klink loopt in zijn opruimwoede het risico het kind met het badwater weg te gooien.

Time-out

De Nederlandse gezondheidszorg doet het namelijk heel goed. Uit een onderzoek van het Commonwealth Fund, waaraan Nederland voor het eerst meedeed, kwam Nederland als beste van zeven westerse landen uit de bus. Zéven! En toch maar een klein berichtje in de krant; geen bloemen en slingers en ererondjes.

Als we de kwaliteit van onze zorg willen behouden, ja, verbeteren dan heeft Den Haag het veld hierbij heel hard nodig. Dan is het belangrijk dat wij onze dokters ‘koesteren’die – zo blijkt uit onderzoek van Sirm- terughoudend zijn in het aanbieden van overbodige zorg. Dat wij ziekenhuizen niet botweg korten zonder ook maar te proberen ze adequaat mee te nemen in de oorzaken en verklaringen.
Kortom : geen vakantiestress, maar eerst maar time-out!

Gita Gallé
Lid raad van bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oosterbaan

2 augustus 2010

Prachtig stuk en (een week voor de vakantie zittend) uit het hart gegrepen!

Iets voor de NRC opiniepagina?

Top