BLOG

De mutsende censuur van Rivas Zorggroep

Laat ik deze blog in de vakantieperiode eens met een klein raadsel beginnen. Bekijkt u de onderstaande twee afbeeldingen eens en probeer de overeenkomst te achterhalen.

Dit zijn de afbeeldingen:

Stuntman Stuart Penn

Moeilijk? Wellicht. De eerste afbeelding is de poster van de tentoonstelling Niet Normaal, die een half jaar geleden in Amsterdam werd gehouden. Allerlei kunstenaars hadden over normaliteit kunstwerken gemaakt. Op de poster ziet u een beeld dat de kunstenaar Marc Quinn van stuntman Stuart Penn maakte, die rechterbeen en linkerarm mist.

Varkentje Babe

De tweede afbeelding toont het schilderij van het varkentje Babe van kunstenares Sylvia Bosch. Ze maakt kleurrijke doeken over meestal vrouwen, bloemen, koeien en varkens. Ze zijn eerder braaf dan schokkend te noemen. Aangenaam om naar te kijken. Uitermate geschikt voor zoiets als bijvoorbeeld een wachtkamer…
Wat is nu de overeenkomst tussen beide?  Ze zijn beide gecensureerd! Anno 2010! De emo-maffia dikteert.

NS: ‘deze plek aangenaam ervaren’

De Nederlandse Spoorwegen weigerde de poster met de gehandicapte man in de stations op te hangen, omdat ze bang was dat de reizigers zouden klagen. Reizigers moeten deze plek volgens haar als aangenaam ervaren. ‘Deze poster vonden we niet geschikt voor een groot publiek.’ De organisator van de tentoonstelling reageerde met: ‘De NS vindt gehandicapte mensen blijkbaar niet normaal maar ze hangen wel het in elkaar geslagen gezicht van Anouk op, of de onderbroeken van Jan Smit.’ De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie diende daarop een klacht in bij de NS.

Zorggroep Rivas: ‘er prettig bij voelen’

Vorige week was Nederland in beroering. De Leerdamse Lingepolikliniek die onder de Rivas Zorggroep valt, had het schilderij van Bosch uit de wachtruimte gehaald. De reden was een klacht van een patiënt, die moslims een confrontatie met een varkentje wilde besparen.

De leidinggevende, de mutsende censor Marjolein Mutters, zei het aldus: ‘Wij zijn daar erg gemakkelijk in: die schilderijen hangen er om de mensen een plezier te doen. We willen dat bezoekers zich er prettig door voelen en hebben geen zin in problemen. De poli is een openbare gelegenheid; we krijgen bezoekers van allerlei pluimage. We doen niet moeilijk, gaan ook niet met mensen in discussie, maar halen de kunstwerken bij klachten weg.’ De kunstenares vanwege de commotie en negatieve reacties al haar varkensschilderijen van haar website weggehaald.

Betutteling

Wat fijn dat grote instituties als de NS en de Rivas zo goed over uw en mijn welzijn en geluk waken. Tere zieltjes als we zijn, moeten we niet in opschudding gebracht worden door afbeeldingen van een welgevormde stuntman die een arm en een been mist of van een biggenkoppie dat de toeschouwer lief aankijkt. Dit is nu de zorgzame empathie die de samenleving zo ontbeert. Fijn dat er Spoorwegen en zorgverleners zijn.

Ja-cultuur

Dan liever de ja-cultuur van belhamel Hans Becker van Humanitas in Rotterdam met zijn ja-cultuur, de One-flew-over-the-cuckoosnest Jack Nicholson van de verpleeghuiszorg die van alles en nog wat ophangt in zijn huizen. Ook naakten. Wat? Naakten? Kunnen de oudjes daar wel tegen? Voelen ze zich daar wel prettig bij?
Geen idee, maar gelukkig verstikt Humanitas de vrije en open samenleving niet onder die emo-deken van ‘lekker voelen’. Hans, red ons van de emo-maffia die NS en Rivas heet.


Joep Schrijvers

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Carla

29 juli 2010

Dit is geen emo maffia, dit is dhimmitude ten top!

Een land dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.

Arm Nederland.

Edo Paardekooper Overman

29 juli 2010

Rivas en NS zullen zich door de, door de Overheid, m.n. het CDA, ingezette betutteling gesteund voelen. Geef diversiteit nu weer eens wat meer waardering. Zodat er ook weer ruimte komt voor veschillende oordelen, discussie weer mag, afwijken geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Er worden al teveel mondige mensen monddood gemaakt. Interessante ideeën om zeep geholpen door de eenheidsworst maffia!

Eens dus met de column en de reactie van Carla!

olaf wijman

29 juli 2010

Ga ik "straks" verhuizen naar Rotterdam

henk smid

3 augustus 2010

De NS heeft met de weigering van de poster Niet Normaal weer eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan beperkingen. Zie daarom www.disabilitystudies.nl

Top