BLOG

Zeven punten voor ‘damage control’ in de zorg

Met de grootste crisis sinds mensenheugenis voor de boeg komen onze Haagse bestuurders met een lumineuze vondst; een minderheidskabinet. De ene partij heeft daarvoor haar ziel aan de duivel verkocht door het principe van godsdienstvrijheid te verloochenen. De andere partij heeft nog nooit van Keynes gehoord en strijdt vurig voor behoud van massale staatssubsidie aan de allerrijksten. Dat wordt nog wat. Tijd om in Jip en Janneke-taal nog voor de formatie wat “damage control” te doen.

Lessen voor de zorg

Recent las ik op mijn vakantieadres in de NewScientist (lees ik anders nooit) dat de Nederlandse curatieve zorg het beste is tegen de laagste prijs. De VS stonden onderaan met zorg die per bewoner twee keer zo duur en minder goed was. Onze huisartsenzorg speelt hierin een belangrijke rol. Ons komende minderheidskabinet kan hier twee lessen uit trekken. Ten eerste; handen af van de huisartsenzorg. En wat mij betreft als dank het uurtarief zo snel mogelijk op het niveau van de loodgieter; dus fors omhoog. Ten tweede kan de prijs kwaliteit verhouding van de zorg nog wel omhoog, maar dit vereist intelligente maatregelen en systemen en geen botte bezuinigingen.

Weg met marktwerking

De patiënt centraal en vraaggestuurde zorg zijn weer helemaal hot. Dat is waarschijnlijk omdat er in de praktijk maar weinig van terecht komt. Dat is voor een deel, als het gaat om bejegening en organisatie van de zorg, ontzettend vervelend en moet nu eindelijk eens beter. Als vraaggestuurde zorg is: doen waar de patiënt om vraagt, dan moet dit vooral niet. De arts moet vanuit zijn deskundigheid samen met de patiënt kunnen bepalen wat het beste is. Dus geen systeem dat aanzet tot maximalisering van de omzet. Weg met de marktwerking dus.

Dat laatste gaan helemaal goed komen. Omdat het land waar ik op vakantie was gekend is om zijn goede wijn, is het me niet meer gelukt om het PVV partijprogramma “Klare Wijn” er helemaal op na te slaan. Maar aangezien de PVV, die nu voor het eerst een minderheid gaat steunen, stevig heeft gewinkeld in het linkse gedachtegoed gaat de markt het zeker afleggen.

Daarom voor links en rechts, onder en boven, extreem en bizar; hier mijn zeven punten voor de zorg:

•    Stoppen met de marktwerking
•    Stoppen met het landelijk EPD
•    Stoppen met DOT
•    Stoppen met wildgroei aan indicatoren
•    Invoeren van een landelijk valide meetsysteem voor patiënttevredenheid
•    Honorering per patiënt en niet per verrichting
•    Sterk terugdringen van de bureaucratie in de zorg

Op weg dus naar een simpel systeem met meer invloed voor de patiënt en de verantwoordelijkheid waar hij hoort; bij de zorgverleners.

Jaap van den Heuvel
Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep

5 Reacties

om een reactie achter te laten

olaf wijman

2 augustus 2010

Wijze woorden van de heer van den Heuvel! Een gezonde en constructieve kijk op de zorg.

tjark reininga

3 augustus 2010

met zes van de zeven punten kan ik zondermeer instemmen. al blijft de vraag wel hoe de zorg wel geoptimaliseerd kan worden.zomaar stoppen met het DOT-proces lijkt me geen goed idee, omdat dan de complexe DBC-structuur wellicht toch een rol blijft spelen en DOT juist die structuur transparanter moet maken. het idee dat een diagnose tot een bepaalde, samenhangende, behandeling leidt spreekt mij aan. de diagnose moet daarbij wel centraal staan en regelmatig door patiënt en behandelaar(s) worden geëvalueerd.wanneer een diagnose eenmaal gesteld is, moet de daaruit opgestemde behandeling volledig beschikbaar komen. zodat bijvoorbeeld een diagnose die leidt tot ingrijpende operaties ook de lidtekens zonodig ook met cosmetische chirurgie hersteld kunnen worden. en betekent een transgender diagnose dat niet alleen de eigenlijke operatie mogelijk maakt maar ook aanvullende behandelingen voor bijvoorbeeld stem en uiterlijk. waarbij het wel zo moet zijn dat na het stellen van de diagnose de te volgen DBC in samenspraak tussen patiënt en behandelaar kan worden gekozen.

DGo

4 augustus 2010

Beste Jaap,Wanneer je niet strikt op 7 punten had willen uitkomen had je er natuurlijk nog wel een punt bij willen zetten t.w. Stoppen met zorgverzekeraars. Of zit dat impliciet in 'Stoppen met de marktwerking'.

Dat zou een enorm bedrag aan besparing opleveren waarmee je binnen de zorg heeeeel veeeeeel kunt doen. Eelke vd Veen zal het goed kunnen uitleggen wanneer dat in de 2e Kamer zou worden besproken.

De nieuwe bestuursvoorzitter van de NZa had er ook al wat ideeën over, toch?Groet en tot snel.

Jaap van den Heuvel

5 augustus 2010

Beste Dick, dit was inderdaad mijn achtste punt, maar we waren aan het onderhandelen met de verzekeraars. Vandaar.

Schuringa

12 augustus 2010

Beste Jaap, prima 7 (of 8!) punten. Zoals ik je ken: kort en duidelijk. Maar de grote vraag is natuurlijk wie ervoor gaat zorgen dat deze punten aan de politieke touwtjestrekkers duidelijk gemaakt gaan worden, of nog beter: wie gaat ervoor zorgen dat ze ook uitgevoerd gaan worden?Groeten en tot binnenkort.

Top