BLOG

Uitdaging: werk loslaten op vakantie

Hoera, vakantie. Even geen ingewikkelde problemen aan het hoofd, maar zeer overzichtelijke problemen rond de keus van een hotel, de plaats van de tent of de koers van de boot. Het lichaam is gemakkelijk in de vakantiestand te zetten. Plaats het in een warm klimaat, enigszins horizontaal en het gebeurt al. De lome ontspanning. Of zet het in een wandelstand of op een fiets en het gebeurt allemaal vanzelf.

Stress op vakantie

Maar de geest is lastiger. Er spelen nog veel onopgeloste zaken die juist bij ontspanning weer opkomen. Je neemt toch maar de Blackberry mee. Of zelfs de pc, zogenaamd voor de hotmails en het zoeken naar hotels, maar ook om af en toe even te kijken hoe de zaken er voor staan. Daarbij komt dat de geest een vakantie maar zelden als zodanig ervaart. Veel mensen komen met meer stress terug van vakantie dan voor de vakantie.

Opgaan in schoonheid

Opgaan in schoonheid is voor de geest een mooie vakantie. Hoog in de bergen of op zee. In een mooie stad of luisterend naar mooie muziek. De meest eenvoudige weg naar een dergelijke ervaring is het ondergaan van de sfeer in een boek. Mooie literatuur. En wat een mooi boek is Kalme Chaos van Sandro Veronesi.

Ik zal niets over de inhoud zeggen. Maar wel dat het boek je heel charmant en geestig onontkoombaar meeneemt naar een uitermate vreemde situatie waarin een manager terecht is gekomen. Zijn relatie met zijn vrouw, zijn dochter en zijn werk komen op een kalme manier aan de orde. Het klinkt allemaal niet goed zoals ik het beschrijf. Dat zal me ook nooit lukken. Maar een mooi is het  boek wel! En het speelt in Milaan zodanig beschreven dat je er bij het lezen ook bent. In je eigen huis en toch in Milaan zijn en een prachtig verhaal meemaken. Dat is pas vakantie.

Jan Walburg
Voorzitter raad van bestuur Trimbos

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top