BLOG

Tip voor nieuw kabinet: belofte maakt schuld

Op papier zit er perspectief in een kabinet van VVD en CDA. In hun partijprogramma’s beloven deze partijen onder andere dat er meer verpleegkundigen en verzorgenden bij komen. En dat er geïnvesteerd wordt in taakherschikking en het vasthouden van de huidige zorgmedewerkers. Maar... eerst zien, dan geloven.

Op basis van de partijprogramma’s zien wij als beroepsvereniging wel perspectief voor verpleegkundigen en verzorgenden in de vorming van een kabinet VVD-CDA. Voor de verkiezingen legden wij de programma’s van de verschillende partijen langs de Zorgmeetlat. VVD (een 6,5) en CDA (een 7,5) scoorden daarmee goed met voorstellen voor meer instroom en ook behoud van verpleegkundigen en verzorgenden. En de programma’s beloven ook geld en aandacht voor de kwaliteit van zorg, voor veiligheid en heldere keuzes. Die prachtige toekomstbeelden hebben we rond de verkiezingen ook elk debat langs horen komen.

Harde realiteit

Op papier klinkt het toekomstige kabinet dus niet ongunstig voor 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden en hun patiënten. Maar hoe ziet de harde realiteit van het regeringsakkoord er straks uit, als de heren-onderhandelaars klaar zijn? Er moet flink bezuinigd worden, de uitdagingen zijn groot en dan moeten de partijen het ook nog met elkaar eens worden.

Loodsen

Om nog maar niet te spreken van de moeilijkheden die dit minderheidskabinet op zijn pad zal vinden bij het door het parlement loodsen van maatregelen. Geloof me, die komen er en ze zullen ingrijpend zijn. Met doorgaan op dezelfde weg krijgen we de stijgende zorgvraag en de dreigende tekorten op de arbeidsmarkt nooit onder controle. CDA en VVD moeten als coalitiepartners flink aan de bak.

Meer dan kosten

Hanteren de partijen daarbij de botte bijl of ligt er dadelijk een gezamenlijke visie over de toekomst van de zorg? Interessant wordt of er naast bezuinigd ook geïnvesteerd wordt. De zorg is namelijk meer dan een discussie over kosten. De zorg gaat ook over het rendement voor de patiënt en samenleving.

Betaald

Ik wil dan ook graag weten hoe de bezuinigingen de zorg uiteindelijk beter maken en vooral hoe en voor wie. Wordt er nu eindelijk eens vaart gemaakt met allerlei ICT-toepassingen? Gaan we de patiënt echt ondersteunen vanuit wat kan in plaats van wat niet, krijgen we nu eindelijk goede sturings- en verantwoordingsinformatie? En wordt de financiering nu ook zo ingericht dat wie het werk doet daarvoor betaald krijgt?

Te makkelijk

Bezuinigen is nodig, maar bezuinigen zonder oog voor de grote veranderingen in zowel zorgvraag en zorgaanbod is me te makkelijk. Dat gaat namelijk voorbij aan het feit dat de zorg een economische groeisector is waar de samenleving aan verdient, mits de komende bezuinigingen vergezeld gaan aan een heroriëntatie op de zorg.

Ik geef de partijen alvast een goede tip: belofte maakt schuld!


Atie Schipaanboord
Directeur V&VN

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top