BLOG

Recht op zorg is ook voor asielzoekers een grondrecht

Zwanger zijn betekent onder medisch toezicht staan. Een vrouw met een normale zwangerschap krijgt in Nederland te maken met allerhande vormen van zorg vanaf het moment dat ze zwanger is. En terecht natuurlijk. Fysiek gezien is een zwangerschap natuurlijk niet niks. Het vereist zorg om een kind gezond ter wereld te brengen en de moeder gezond de zwangerschap te laten doorstaan.

Gelijke rechten

Hoe anders is de situatie van vrouwen die hier asiel gezocht hebben en in afwachting van hun status in een asielzoekerscentrum verblijven. Dan blijkt helaas het recht op zorg voor de een niet gelijk te zijn aan het recht op zorg voor de ander.

Situatieschets

Stelt u zich voor: uw vrouw, vriendin of zus is zwanger en klaagt over buikpijn. Ongetwijfeld neemt u haar dan mee naar de eerste hulp, al was het maar om daar te horen dat er niets aan de hand is. Niemand zal vreemd opkijken of u verwijten dat u 'voor niks' gekomen bent. Het kleinste vermoeden van complicaties moet immers meteen de kop ingedrukt worden en als er wel wat is, moeten er meteen maatregelen genomen worden. Terecht natuurlijk. Helaas niet in een asielzoekerscentrum in Leersum. Daar klaagde een zwangere Somalische vrouw over buikpijn. Maar een bezoek aan het ziekenhuis werd niet nodig geacht. Met als resultaat dat ze na een nacht van pijn op een matrasje in de gang kwam te overlijden. Een trieste en beschamende gebeurtenis.

Voorkombare complicaties

Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum blijkt dat zwangere asielzoeksters een grotere kans op complicaties hebben. Bijna zeven op de duizend autochtone vrouwen krijgt met zware complicaties tijdens de zwangerschap te maken, bij zwangere asielzoeksters ligt dit aantal vier en een half keer zo hoog. Een verklaring ligt volgens het VU MC in moeizamere communicatie tussen patiënt en dokter en de grotere moeite die asielzoekers moeten doen om medische zorg te verkrijgen. Dan gaat het dus om deels voorkombare complicaties.

Verbeteren zorg

Het recht op zorg is een grondrecht voor iedereen in Nederland. Dus ook voor mensen die zich tot onze staat wenden voor asiel. Het is bovendien niet een recht dat voor de een meer geldt dan voor de ander. Sterfgevallen zoals die in Leersum mogen nooit meer voorkomen. Mijn collega Mariko Peters en ik hebben deze kwestie daarom ook onmiddellijk aangekaart. De beantwoording van de Kamervragen laat nog op zich wachten, maar dat de zorg voor zwangere asielzoeksters moet verbeteren lijkt op basis van het VU-onderzoek al vast te staan. Wordt vervolgd!


Linda Voortman
Tweede Kamerlid GroenLinks

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 augustus 2010

Daarbij wil ik aangeven dat u beter eerst de verloskundige kan bellen als er sprake is van pijn in de buik bij uw vrouw of vriendin.

SPWnuaSKWDfYZZGg

28 februari 2011

Dup3th <a href="http://uxsszytkticc.com/">uxsszytkticc</a>, [url=http://qfckgzpdczys.com/]qfckgzpdczys[/url], [link=http://mtnjtkmfmqcx.com/]mtnjtkmfmqcx[/link], http://dcohsksknteo.com/

Top