BLOG

NVZ kiest weer voor liberale backbencher

De vereniging van ziekenhuizen (NVZ) heeft een nieuwe voorzitter. Gezien de statuur van scheidend voorzitter en oud-VVD-politica Joan Leemhuis moest het natuurlijk een kandidaat van enig gewicht zijn en zie: de belangenclub van ziekenhuizen weet zomaar een oud-minister annex vice-premier uit de hoge hoed te toveren. Toch zal menigeen zich achter de oren krabben bij het horen van de naam Roelf de Boer.

Daarom enkele wederwaardigheden uit De Boers bestuurlijke loopbaan, wederwaardigheden die op de website van de NVZ niet 1-2-3 zijn terug te vinden. Van huis uit is De Boer VVD'er, maar bij gebrek aan ministeriabele kandidaten liet de liberaal zich in 2006 door de LPF overhalen om namens de fortuynisten minister van Verkeer en Waterstaat te worden in het Kabinet Balkenende I. Wel moest de Tweede Kamer er aan te pas komen om de nieuwe minister duidelijk te maken dat hij als LPF-bewindsman geen lid van de VVD kon blijven. Spraakmakend was ook zijn voornemen om boetes voor kleine snelheidsovertredingen af te schaffen.

De Boer schopte het gedurende zijn kortstondig ministerschap zelfs tot vice-premier. Dat was nadat LPF-kemphanen Heinsbroek en Bomhoff het kabinet opbliezen. Na het debacle van Balkenende I keerde De Boer terug in de liberale moederschoot. Namens de VVD was hij tussen 2006 en 2007 een klein jaar wethouder in Rotterdam, een functie die hij volgens weekblad Elsevier wegens een burnout moest neerleggen.

Wat zegt dit alles over De Boers geschiktheid als voorman van een branchevereniging in de zorg? Dat hij tot op heden in publieke functies niet gelukkig is geweest, moge duidelijk zijn, maar voor de NVZ is het bovenal geruststellend dat De Boer als VVD'er de neo-liberale lijn van voorganger Leemhuis zal voortzetten. Daarnaast weet De Boer alles van scheepvaart, wat in het woelige water waarin de zorg verkeert niet slecht uitkomt. En De Boer zal ongetwijfeld een goede speecher blijken te zijn, getuige zijn lidmaatschap van de Speakers Academy. Inderdaad, het uitzendbureau voor betaalde praatjesmakers van de fortuynistische machtsmakelaar Albert de Booy.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top