BLOG

Sympathiek experiment met preventie

De nieuwe huisartsenproef die dit voorjaar van start gaat vind ik sympathiek. Wat ze doen gaan? Experimenteren met preventieconsulten. Ze gaan patiënten uit risicogroepen onderzoeken op suikerziekte, nierproblemen of hart- en vaatziekten. Maar alleen patiënten met een verhoogd risico en niet iedereen. En dat laatste vind ik sympathiek én zelfs rebels.

Total Body Scan

De proef van de huisartsen is namelijk volledig oneigentijds. De dokters trappen op de rem van de Brave New World die inmiddels in de maak is. Steeds vaker worden burgers gemonitored en ‘geprofiled’. En dat niet alleen in de gezondheidszorg maar ook op straat, op het werk, in de bus, in de winkel en zelfs tot achter de voordeur. Want we willen afwijkingen zo snel mogelijk in de smiezen krijgen. Iedereen is verdacht totdat het tegendeel is bewezen. Voorkomen is goedkoper dan genezen. Het Total Prevention Program, waar de burger zijn leven lang aan onderworpen wordt, is niet ver meer. Klink hield er al toespraken over. Zijn ideaal is de preventie van conceptie tot oven, levenslang en voor iedereen. Wee je gebeente trouwens als je weigert: hogere verzekeringspremies, uitsluiting en smaad- en schuldgevoelens zullen je ten deel vallen! De Total Body Scan in Duitsland is inmiddels de praktijk.

Oplossing

Huxley gaf in zijn beroemde roman Brave New World ook de oplossing: een mens heeft recht op tranen. Je moet ook mogen lijden, irrationeel zijn, ziek, zwak en misselijk. Hedendaagse filosofen zoals Kunneman en De Mul echoën hem dat na. Het tragische, het lijden en de pijn zijn van waarde. Klinkklare onzin natuurlijk. Geen reumapatiënt zal, als hij in de nacht van de pijn crepeert, zeggen dat hij zo’n geweldige, waardevolle existentiële ervaring heeft. Hij heeft gewoon pijn en dus een slechte nacht. Wie kiespijn heeft moet snel naar de tandarts. En goed blijven poetsen en flossen.

Geen preventiemaatschappij

Daarom vind ik het proefproject van de huisartsen zo sympathiek. Zij weten de moderne verheerlijking van het tragische lijden te vermijden evenals de bejubeling van de preventiemaatschappij die van iedere burger een potentiële, zwaarlijvige, blowende, zuipende, agressieve, niet-bewegende, nier falende, depressieve patiënt maakt. Hou vol!

Joep Schrijvers

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top