BLOG

Ziek van de zorg

Dat je als patiënt in een ziekenhuis gevaar loopt is geen geheim. Je krijgt er de engste infecties en slechte snijders zetten hun scalpels in je vlees. Of je het er levend van brengt is dus maar de vraag. Gaat het mis dan staan de doofpotten klaar. Zelfs verpleeghuizen zijn inmiddels riskante oorden geworden. Voor je het weet schimmel je weg in je luiers zoals onlangs in Den Haag weer het geval was of word je geïntimideerd. Maar dat de zorgsector ook nog bloedlink is voor haar personeel, dat is minder bekend. Toch loop je er vier keer zoveel kans om in de WIA te komen dan in de bouw, de petrochemie of de asbestverwijdering. Vier keer! En dat in de grootste branche van het ons land waarvoor de meeste mensen werken.

MRD: management related diseases

Aan wat voor ziektes lijden die arme zusters en broeders dan? Dat is bekend. De meeste hebben MRD. Dat is een pas ontdekte ziekte met epidemiologische trekken. MRD staat voor Management Related Diseases. Uitputting, demotivatie, pijnen, angsten, lethargie zijn nog maar de minste symptomen. De ziekteverwekkers zijn ook in kaart gebracht: hoofden, managers en bestuurders. Ze geven onvoldoende support, verhogen de werkdruk en houden de werkvloer van hun werk. Zo maken ze het personeel ziek.

Zielige zeurders

Toch is dat maar één kant van het verhaal. Want die zorgverleners laten het zich wél gebeuren. Ze somatiseren wat gewoon slechte arbeidsverhoudingen en –omstandigheden zijn. Waar zijn toch de tijden gebleven dat medewerkers het niet meer pikten en hun bazen aan de hoogste boom knoopten? Nu zijn het zielige zieke zeurders geworden, die een burn-outje verteren.  Je krijgt niet alleen MRD, je neemt het ook.

Vrouwenkwaal

De grootste risicogroep voor MRD zijn vrouwen vanwege hun zorg- en offerattitude: ‘je kan ze toch niet in de steek laten, wie moet het anders doen?’. Trek bij een vrouw een sip gezicht en haar moederkloekhormonen kolken. Zo passen de twee radertjes in elkaar: spreadsheetkoppen die uitmelken en zorgverleners die gemolken worden tot ze de WIA in kunnen.

Zeg ja tegen nee

Er is een medicijn ontwikkeld tegen MRD. Gebaseerd op cognitieve principes en double blind getest. Ga elke ochtend voor de spiegel staan, kijk naar je bleke rotkop en masseer je middelvinger. Steek die omhoog totdat je hem goed in volle glorie kunt zien en zeg met luide stem: nee, nee, nee. Onthoud die klanken.

Ben je een paar uur later op je werk en komt er een manager op je af, of je nog even dit, nog even dat wil doen, omdat je zo goed bent, omdat hij ook zo met zijn handen in het haar zit, crisis, veel zieken, bezuinigingen, brul dan slechts dat ene woordje: NEE.

Geef MRD geen kans!


Joep Schrijvers

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

7 september 2010

En dagelijks een flinke scheut vitriool volgens recept van Joep Schrijvers....

Anonym

8 september 2010

En welke reclame advertentie staat er bij het artikel: Bestel nu het Zorgmanagement verassingspakket ;o)

Olaf Wijman

8 september 2010

Werken in de zorg staat weer eens in het zonnetje. Bedankt Joep maarnietheus.

jansen

8 september 2010

Ik kan dit verhaal wel waarderen. Het geeft de machteloosheid van de schrijver weer. Joep kan de boodschap niet meer diplomatiek brengen en gaat met krachttermen tekeer.Ik ken dat gevoel als medewerker in de ouderenzorg. Er zijn collega specialisten ouderengeneeskunde collectief opgestapt bij zorgaanbieders omdat ze het niet meer konden aanzien. Wel je zogenaamd de eindverantwoordelijkheid krijgen van het management over de medische zorg maar er niets over te zeggen hebben.Het meest schrijnende vond ik eigenlijk de reactie van de specialist ouderengeneeskunde in Den Haag (het beruchte huis);

ik heb toch niets te vertellen dus ik ben niet verantwoordelijk.

Wat moet je als patient (bewoner in moderne termen) als zelfs je dokter het al niet meer ziet zitten? Je bent dan reddeloos verloren.Inderdaad wat Joep zegt; steek je middelvinger omhaag en pik het gewoon niet langer. Schakel de inspectie in als je ziet dat de zorg ver onder de maat is.

Als dokter heb je daar een verantwoordelijkheid in, je wilt je eigen moeder toch ook niet laten verkommeren?

Anonym

8 september 2010

Er zijn allerlei manieren om deze heldere boodschap over te brengen. Misschien is dit wel de beste.

Tomas Jansma

8 september 2010

Specialisten draaien meteen zondagdiensten wanneer zij moeten inleveren, verpleegkundigen zeggen: "dat kunnen we niet maken voor de patiënten". Zo gaat het al decennia.

Ergo: Joep heeft een punt!

Maar of de knuppel in het hoenderhok effect heeft dat betwijfel ik...

Top