BLOG

Moedige Leiders zijn feminien en dienend

Leiders waren vroeger onverschrokken, robuust, autoritair en lieten zich nimmer betrappen op halve maatregelen. Leiders van de vorige eeuw hadden uitgesproken meningen, een grote mond en het grootste gelijk van de wereld. Pragmatisch schakelden ze tussen goedschiks en kwaadschiks. En in risicovolle omstandigheden aarzelden zij geen moment om hun voetvolk de vuurlinie in te sturen. Dat was nog eens lef hebben. Ze waren allergisch voor feedback, om maar te zwijgen van kritiek.

Huidige leiders zijn goede volgers

De leiders van deze eeuw beschikken precies over die kwaliteiten die de volgers van toen zo goed maakten: ze kunnen goed luisteren, volgen, dienen, faciliteren, uitvoeren, erkennen en waarderen. Leiderschap heeft anno 2010 een nieuwe inhoud gekregen, zeker als er adjectieven aan zijn gekoppeld. De Moedige Leider van de 21ste eeuw is niet masculien of autoritair, maar feminien en dienend. Zij heeft een scherp oog en oor voor mensen die zij naar de duistere toekomst leidt. Zij loopt niet voor de troepen uit; er marcheren helemaal geen troepen meer.

De Eerste Wet van Blaauw

“Leiding geven betekent vooral delegeren. Het is niet zo moeilijk.” Aldus bestuurder Wander Blaauw van Zorggroep Noorderbreedte in Skipr magazine nummer 10 van oktober 2010. De directeur van een zorgorganisatie doet niet zo veel, stelt hij. “Je moet niet met alle dokters tegelijk ruzie maken. En goed op de centen letten.” We noteren: financieel inzicht en sociale intelligentie. Hier doet de Eerste Wet van Blaauw opgeld: resultaat is inspanning maal talent gedeeld door ego.

Oude reflexen spelen me parten

Hoewel gesocialiseerd in de vorige eeuw en opgezadeld met een autoriteitsprobleem, verlang ik stiekem terug naar sommige leiders die stoer, krachtig en autoritair hun eigen gang gingen. Geheel passend bij die nostalgie mis ik vooral de provo’s die zich met hand en tand verzetten tegen deze regenten. Jammer dat Piet van den Beemt er niet meer is.

Ruud Koolen, hoofdredacteur Skipr

Community Moedig Leiderschap en Toekomstforum

Discussieer mee in de community Moedig Leiderschap en neem op 14 oktober 2010 deel aan het Toekomstforum van STG/HMF.

Bestel Skipr magazine 10 van oktober 2010 met het interview met bestuurder Wander Blaauw van Zorggroep Noorderbreedte.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Vorst

9 september 2010

Moedig leiderschap is ook kundig leiderschap. Kunnen schakelen tussen wijzen van leiden op de momenten dat het nodig is. Vaak is daar geen onderbouwde theorie als fundament onder te vinden, maar een goed doortimmerd mens- en wereldbeeld en héél veel gevoel.

Leiden is mensenwerk. Leider: wordt weer mens!Het groeit.....

van Amersfoort

12 september 2010

Beste Ruud,

Doordat de complexiteit van problemen toeneemt, oplossingen vaak alleen bereikt kunnen worden in een netwerk verband waarvan in feite niemand 'de baas' is, is de invulling van het leiderschap niet eenvoudig. Maar maak je geen zorgen, het is daardoor niet minder krachtig, integendeel. Het is krachtiger dan ooit alleen wel anders. Daar het label 'feminiem' opplakken vind ik wel erg de plank misslaan.

Groetjes,

Marleen

Top