BLOG

Systeembank: doodziek, dan toch gezond

Soms heb je aan één woord genoeg. Dat overkwam mij vorige week toen het woord ‘systeembank’ in de actualiteit niet van de lucht was. Dat om uit te leggen waarom een bank in het kader van het risicomanagement alsnog de ‘rommelhypotheken’ bij ons aller minister van Financiën had weten te deponeren. En dus boden de in het verleden behaalde resultaten toch een aardige garantie voor de toekomst. Met z’n allen zijn we ‘solidair’ met de oranje leeuw die in z’n hemdje staat en als het mee zit worden we er ooit allemaal beter van.

'Klein'geld

Kortom, een best practise. En daar is de zorg gek op. En nu ‘omvallen’ in deze sector niet meer uitgesloten is, is het tijd om ervan te leren.
Wat betreft de oorzaken richting verval kan de zorg zich aardig met het bankwezen meten. Om het marktaandeel te houden, worden wel eens onverantwoorde risico’s genomen. Niet voor alle producten blijkt een markt, of soms stinkt de markt erin. Het komt voor dat de prijs-productverhouding meer berekenend dan berekend is. Meer omzet garandeert geen blijvend succes. Het opkopen van ‘buurmans erf’ kan verkeerd aflopen. De korte wint het nogal eens van de lange termijn. Mismanagement schijnt ook voor te komen. Met of zonder bonussen vloeit er het nodige af en weg. Alleen gaat het in de zorg om ‘klein’ geld. Geen miljarden, maar –ook nog wel de moeite waard- miljoenen!

Cure of care

Bij het verlenen van steun draait het in het bankwezen –als ik het goed begrijp- om de relevantie voor het maatschappelijk systeem. Wanneer het systeem niet zonder kan, dan is er sprake van een gezonde bank, ook al is die doodziek. De tijd zal leren of de Bosmiljarden een cure of care-karakter hebben. In de gezondheidszorg prevaleert bij steun de continuïteit van de levering van zorg. Voor het systeem lijkt de zorginstelling minder dominant. Terecht lijkt mij. Zo zou in de zorg ING opgesplitst kunnen zijn en het gezonde deel aan RABO of Triodos toevertrouwd. Wellicht kan het bankwezen nog wat leren van de zorg. Wie weet is andersom al te veel gebeurd.

Gerard van Pijkeren

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top