Finance

De Grave verlost van Balkenende-norm

Frank de Grave gaat naar de DSB Bank. Het is hem van harte gegund! Eindelijk verlost van die vermaledijde Balkenende-norm. En het moet toch ook geen feest geweest zijn om als liberaal voortdurend staatssteun te moeten uitdelen aan ziekenhuizen die niet opgewassen zijn tegen een beetje marktwerking. Wel viel op dat het laatste NZa-reddingsbod aan Lelystad behoorlijk lager uitviel; van ruim 40 naar 18 miljoen euro. Misschien kunnen ze daar in de polder de rest bijlenen bij de DSB Bank. Je weet het niet.

Liberale staatssteun aan ziekenhuizen

Innovatief doch te duur ziekenhuis

Ludo Jansen gaat weg bij Orbis. Hij heeft, uiteraard met vele anderen, ontegenzeggelijk het mooiste en meest innovatieve ziekenhuis van Nederland neergezet. Het was alleen een beetje aan de dure kant. Gelukkig hoeft Frank het niet meer mee te maken dat de NZa de knip moet trekken om Orbis te redden. De banken zitten daar overigens al in de raad van bestuur.

Ziekenhuis, zorgverzekeraar, huisarts

Het Vlietland Ziekenhuis vormt samen met verzekeraars en huisartsen een coöperatie om het ziekenhuis te redden waarvan de bouw, met ook nog een beetje pech, helaas te duur is uitgevallen. Ik vond het wel lef van DSW dat ze hun verantwoordelijkheid namen. Eindelijk eens geen verzekeraar die zijn centjes probeert veilig te stellen, maar één die de zorg garandeert voor zijn verzekerden.

Governance faalt allerwege

 

De gemeenschappelijke noemer van bovenstaande gebeurtenissen is governance en met name falende governance. Nu is er al veel gezegd en geschreven over de inrichting van het bestuur en toezicht van ziekenhuizen en wat daar mis mee is. In dit opzicht is een coöperatie wellicht voor de toekomst zo gek nog niet; de Rabobank heeft er de kredietcrisis met glans mee doorstaan. Maar de belangrijkste reden dat het nu ineens zo vaak mis lijkt te gaan ligt meer in het speelveld en de spelregels, dus de context, waarbinnen de zorg zich beweegt.

 

Sponsoring en staatssteun alom

Is er nou marktwerking of juist niet? En moet je nu anticiperen op nieuwe regels of er juist vanuit gaan dat ze er toch op het laatste moment niet komen? Of zal er op aangeven van de Tweede Kamer altijd wel weer een vangnet zijn? Daar valt als bestuur en toezicht niet meer op te anticiperen. De NZa sponsort inmiddels wel de IJsselmeerziekenhuizen, Orbis is nu van de banken en het Vlietland Ziekenhuis van de verzekeraar en huisartsen. Ik pas.

Jaap van den Heuvel

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top