BLOG

Skipr Zorgparagraaf: De missing link

Wat is het meest in het oog springend na het lezen van de indrukwekkende lijst met beleidsuitgangspunten zoals die zijn geformuleerd door prominente Skipr relaties? Dat is de “missing link”.

Elementen

Als we kijken naar het lijstje Financiering dan wil de één geen kortingen, de ander prestatiebekostiging en de volgende wil eigen bijdragen. Hoe wordt een systeem dat uit deze elementen bestaat geacht te functioneren? Nu is het niet zo gek als je prominenten om beleidspunten vraag dat je die dan ook krijgt. Het probleem is echter dat de politiek niet anders werkt. De oplossing van het kabinet wordt weer een lijstje punten, zonder samenhang, zonder visie en zonder concrete doelstellingen.

Goede visie

Een goed beleid begint daarom met een goede Visie. Bijvoorbeeld dat we alleen zorg leveren die noodzakelijk is en echt wat toevoegt, zo doelmatig mogelijk en zo goed mogelijk. De doelen zijn dan dat iedereen die zorg nodig heeft die zorg ook krijgt en het in de hand houden van de anders exploderende kosten. In deze visie past een eigen bijdrage voor een zelfverwijzer naar de SEH. In deze visie past echter geen integrale prestatiebekostiging voor iedere uitgevoerde ingreep. Het lijkt me daarom handig dat de politiek zich vanaf nu beperkt tot het uitdragen en, het na behalen van de noodzakelijke stemmen, realiseren van een visie.

Het uitwerken van de systemen voor het realiseren van die visie kan overgelaten worden aan verstandige en ter zake deskundige ambtenaren. Dat scheelt een hoop gedoe en miljarden aan weggegooid geld.

Jaap van den Heuvel
Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top